Дори и да не сме се запасили с хранителни провизии за месеци напред, със сигурност сме купили повече от обичайното, завладени от паниката покрай коронавируса. Най-основните хранителни продукти заемат и основно място в хладилника и шкафовете.
Затова е важно да знаем колко време и при какви условия можем да ги съхраняваме, както и как можем да удължим срока им за консумация.
Всички видове паста
Ако ги съхраняваме в оригиналната опаковка, те издържат до около година. Но по-добре е да преместим спагетите и макароните в стъклени буркани, където влагата няма достъп до тях. Съхранението е на тъмно, в шкафа, без директна слънчева светлина.
Подправки
Най-лесният начин да запазим любимите си свежи подправки за по-късно (било то и след няколко месеца) е да ги замразим. Идейно е да ги нарежем да ситно и да ги сложим във формичките за лед заедно с малко вода или зехтин. Същото може да направим и с приготвените от нас сосове за паста.
Източник: iStock
Прясно мляко
В най-общия случай издържа до една седмица в хладилника след отваряне. А за да удължим този срок, може да добавим щипка сол в кутията или шишето, като по този начин ще намалим активността на бактериите.
Яйца
Не е добре да ги задържаме повече от 10-12 дни в хладилника, особено ако не сме сигурни колко време са седели и в магазина. Ако искаме да ги консумираме след повече време, ги чукваме във формички за мъфини и ги замразяваме във фризера.
Плодове и зеленчуци
Не е добра идея директно да ги сложим във фризера. Преди това трябва добре да попием влагата от тях, защото в противен случай лесно ще се развалят, дори на минусови температури, пише Daily Mail.
Източник: iStock
Сирене
Знаем, че след отварянето на опаковката (ако въобще е в такава), не издържа много дълго в хладилника. А за да го предпазим от мухъл, нанасяме тънък слой масло от всички страни на бучката.
Масло
И него можем да замразим за няколко месеца напред, като трябва да е добре опаковано.
Хляб
Може да издържи до половин година във фризера, но не бива да очакваме същия вкус.