Със сигурност се е случвало да не успеем да изядем хляба, който сме си купили преди няколко дни, и да трябва да го изпратим директно в кофата. За да избягваме подобни ситуации можем или купуваме по-малко количество хляб, или да се научим как да го съхраняваме правилно, за да бъде годен за консумация по-дълго време.

Във фризера

Трик, който мнозина използват. Той обаче има много условности.

Замразяването на хляба трябва да стане възможно най-скоро, след като сме го купили (или пък сме си го изпекли и сме го оставили да се охлади), а не да чакаме да започне да се разваля. В противен случай, ще постигнем обратния ефект - ще ускорим мухлясването.

Хлябът във фризера променя своята структура, както и вкус. Затова е добре да прибягваме до този метод, само ако имаме намерение филиите да преминат през някакъв вид термична обработка, преди да ги консумираме - било то само затопляне, препичане на тостера или изпичане.

Снимка 464038

Източник: iStock

Винаги трябва да режем хляба на филии, преди да го замразим. Така ще е и много по-лесно да го затоплим преди консумация, като можем да изберем и какво количество ни е необходимо в момента, и колко да оставим за следващото хранене. 

Хлябът за замразяване трябва да е добре опакован в плик, като можем да използваме и тези, които са специално за фризер. В тях ще го запазим годен за консумация до цели три месеца.

На стайна температура

Нарязаният хляб, който купуваме опакован от магазина, е по-добре да съхраняваме в кутия за хляб. Тя не е просто поредната ненужна вещ в кухнята, защото успява да запази влагата и хрупкавостта му за по-дълго

Снимка 464039

Източник: iStock

В кутия можем да го съхраним между три и четири дни без никакви притеснения. Тя обаче не е подходяща за нарязан хляб, а същият ефект можем да постигнем с обикновена найлонова торбичка.

Плесента по хляба и безопасна ли е

Безопасна ли е плесента по хляба

И може ли просто да я изрежем и да ядем

Ако си купуваме хляб от пекарна, не бива да го махаме от хартиената торбичка, докато не е напълно изстинал, защото тя абсорбира излишната влага, която в противен случай може да предизвика бързо мухлясване. Дългото съхранение в хартиен плик обаче ни гарантира бързо остаряване на хляба, пише Taste of Home.