Потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус в световен мащаб надхвърля 16 милиона, а жертвите му са близо 650 хиляди. Докато пандемията продължава да се разраства в световен мащаб, учените не спират да изучават особеностите на COVID-19 и някои интересни взаимовръзки.

Коронавирусът, кръвната захар и каква е връзката помежду им

Кое ни прави по-вероятни жертви на коронавируса

Каква е връзкта между кръвната захар и COVID-19

Една от тях е представителите на кой пол са по-засегнати от коронавируса и попадат по-често в графата с починалите. Оказва се, че това са мъжете.

Още през февруари китайският Център за контрол и превенция на заразните заболявания излезе с обширна статистика, от която става ясно, че бори при еднакъв брой заразени от двата пола, процентът на смъртност при мъжете е по-голям - 2.8% към 1.7%.

Снимка 489758

Източник: iStock

Различни доклади от САЩ - страната, където COVID-19 взе най-много жертви, също показват превес на мъжките имена в списъците с починалите. И това не е особена изненада, защото при пандемията от Испански грип преди век възрастните мъже също са умирали много по-често от възрастните жените, предава Health.

Този различен ефект на вируса върху двата пола продължава да бъде една от големите въпросителни, на които изследователи от цял свят се опитват да намерят конкретен отговор. Засега обаче можем да се задоволим само с техните предположения на база предишен опит и различни фактори.

На първо място е фактът, че мъжете по-често от жените страдат от сърдечно-съдови заболявания и диабет, които могат да доведат до сериозни усложнения и летален край при заразяване с COVID-19.

Снимка 489757

Източник: iStock

Учени от Stony Brook University работят и върху теорията, че имунният отговор при представителите на двата пола е различен, а разликата е в полза на жените. Техният по-силен имунитет се дължи на нивата на естроген и прогестерон, които играят роля в активирането на имунния отговор. Дори се правят експерименти как се повлияват заразени мъже, на които се инжектират тези хормони.

Коронавирусът и по-склонни ли сме да се заразим с COVID-19 у дома, отколкото са публично място

Къде е по-вероятно да се заразим с коронавирус - вкъщи или на обществено място

Ново изследване разглежда и такава възможност

Друга теория, която е все още доста спорна, е свързана в факта, че много по-голям процент от мъжете са пушачи, за разлика от жените. Няма категорично доказателство дали и как пушенето води до по-сериозни усложнения от новия коронавирус, но Центърът за контрол и превенция на заразните болести в САЩ постави пушачите в рисковите групи, защото по-често имат нужда по медицинска грижа и хоспитализация.

Коронавирусът, пушачите и по-голям ли е за тях рискът от усложнения при заразяване

По-голям ли е рискът от заразяване с коронавирус при пушачите

Още една причина да спрем цигарите