Лекарите отдавна знаят, че определени съществуващи здравословни състояния могат да направят заболяването на пациенти с новия коронавирус много по-тежко и потенциално смъртоносно. Но нарастващите изследвания рисуват по-подробна картина от други показатели, които сигнализират за здравословни проблеми за всеки, който се зарази.

COVID-19, предпазните маски и защо имат ключова роля за спиране на разпространението на коронавируса

Защо е наистина важно да носим маска

Най-лесният и евтин начин за борба със заразата

Сега ново проучване в Ухан, Китай, показва, че наличието на висока кръвна захар може да ни изложи на много по-висок риск от смърт от COVID-19. Проучването, публикувано в списание Diabetologia, изследва смъртността на 605 пациенти с коронавирус в две болници в Ухан.

Шокиращо, изследователите откриват, че пациентите, които са били с хипергликемия, са повече от два пъти по-склонни да умрат от COVID в сравнение с други пациенти - дори ако преди това не са били диагностицирани като диабетици.

Авторите на проучването обясняват, че връзката между повишената смъртност и високата кръвна захар се дължи на това как хипергликемията засяга организма. Включително ефектите, които има върху съсирването на кръвта, отслабването на обвивката на кръвоносните съдове и така наречената цитокинова буря, която представлява свръх отговор на определени клетки от имунната система. Резултатите карат изследователите да настояват лекарите да тестват нивата на кръвната захар на всички пациенти с коронавирус, дори и на тези, за които се знае, че не са диабетици.

Снимка 487585

Източник: iStock

Връзката между нивата на кръвната захар и коронавируса е много дискутирана тема на фона на пандемията. Множество изследвания показват, че диабетиците са по-склонни да умрат от вируса. Проучване от април, публикувано в Journal of Infection, установява, че хората с диабет са четири пъти по-склонни да починат от COVID-19, отколкото тези без.

Коронавирусът и какво е общото при 78% от хората, дали положителна проба

Защо трябва да правим повече тестове за коронавирус

Кое е общото при 78% от хората, дали положителна проба

Подобно проучване от май, публикувано в списанието Diabetologia, установява, че 10% от хората с диабет, които са хоспитализирани за COVID-19, са починали в рамките на седем дни от приемането им в болница.

В писмо, публикувано в The New England Journal of Medicine през юни, специалистите по диабет казват, че коронавирусът може да доведе до появата на диабет дори и при хора, които преди това не са проявявали такива симптоми.

Снимка 485527

Източник: iStock

В оценка на новото проучване на Ухан, Навид Сатар - професор по метаболитна медицина в Университета в Глазгоу, е категоричен, че последното им изследване потвърждава връзката между нивата на кръвната захар и смъртността от COVID, пишат от Best Life.

Швеция, коронавирусът и какви са последствията от по-разхлабените мерки на страната за справяне с COVID-19

Резултатите от необичайната битка на Швеция срещу коронавируса

Положението не е никак розово