В момента страховете на всички са свързани с новия коронавирус. Но не бива да забравяме, че пролетта е и сезонът на алергиите. А ако страдаме от тях, може някои от симптомите им да ни притеснят дали пък не сме заразени с COVID-19.

Ето какви са приликите и разликите и как да различаваме дали просто ни се е обострила алергията, или е добре да обърнем по-сериозно внимание на здравето си.

Най-лесният индикатор за определяне какво точно ни има е носът. От него и от очите започват признаците на сезонните алергии.

Снимка 475114

Източник: iStock

Сред симптомите на коронавируса пък не спада хремата, която се развива при едва 5% от заболелите. Ако я имаме, значи по-вероятно става дума за алергия. Особено ако всяка пролет си ходим с кърпичка в ръка заради непрекъснато течащия нос.

Не същото обаче може да се каже за загубата на мирис, която трябва да ни навежда на мисълта, че може да сме заразени с COVID-19.

Снимка 475115

Източник: iStock

Дразнене в гърлото, което предизвиква и лека кашлица, също е симптом по-скоро на алергия. При коронавируса се наблюдават по-сериозни респираторни проблеми, като възпаления в дробовете, пневмония и затруднено дишане.

Бил Гейтс, коронавирусът, ваксината и кога ще сме в безопасност

Бил Гейтс с прогноза за справянето с коронавируса

Кога според милиардера ще бъдем в безопастност

Те се появяват между 5 и 10 дни след като имаме температура, отпадналост и втрисане, които не са характерни за алергиите. При тях симптомите се проявяват за дълъг период от време (може и цял месец) без особена промяна, докато при заразяване с  COVID-19 промените в състоянието са динамични, пише BestLife.