Отново е това време от годината, което най-просто наричаме болнаво. Вируси всякакви дебнат навсякъде, ковид още си е тук, а грипната вълна се очаква да бъде по-опасна от предишни години. Боледуванията сякаш продължават все по-дълго и са все по на често, а лекарствата стават все по-скъпи. Затова и предпочитаме да посягаме към домашните лекове, които често са не по-малко ефективни, но в пъти по-евтини.
Кашлицата е един от симптомите, който често ни мъчи най-продължително. Дали ще е суха или важна, тя води до сериозен дискомфорт както през деня, така и през нощта. А и с нея шансът да заразим околните е още по-голям. Затова е добре да знаем как да я облекчим, дори без да има нужда да ходим до аптеката.
Ето и две домашни рецепти при суха и влажна кашлица, които се приготвят бързо и лесно, а облекчението след тях идва също толкова бързо.
Източник: iStock
За суха кашлица
Най-важното при нея е да успокоим дразненето в гърлото. За целта са ни необходими:
- 200 мл течен мед;
- сокът от 2 лимона;
- 1 ч.л. изсушена салвия;
- 100 мл вода.
Слагаме водата да кипне и сипваме вътре салвията, след което запарваме за 10 минути. Прецеждаме и добавяме лимоновия сок и меда. Изсипваме с чист буркан и съхраняваме в хладилник. Приемаме по 1 ч.л. 2-3 пъти на ден и задължително преди лягане.
Медът има антибактериални свойства, овлажнява гърлото и потиска кашличния рефлекс. Лимонът също намалява бактериалния растеж и ни зарежда с витамин С. А салвията има противовъзпалителни свойства и ще успокои възпаленото гърло.
Източник: iStock
За влажна кашлица
Когато кашлицата е придружена с гъст секрет, най-важното е да спомогнем отхрачването му. А ето и как това да стане лесно с помощта на няколко съставки, които вероятно имаме под ръка:
- 1 голяма глава лук;
- 3 лъжици мед;
- 1 ч.л. прясна или изсушена мащерка.
Нарязваме лука на тънки шайби. Подреждаме ги в буркан с широко дъно и на всеки ред поръсваме с мащерка и слагаме малко мед до свършване на продуктите. След това затваряме и оставяме на стайна температура за 12 до 24 часа. После пресипваме само сока, който се е получил, и го съхраняваме в хладилник.
Взимаме по 1 ч.л. от сиропа 3-4 пъти на ден, особено след ставане и преди лягаме. С него по-лесно ще се освободим от натрупания секрет и ще дишаме по-леко, съветва City Magazine.