Коктейлите са класически начин да разпуснем и да се разхладим в края на седмицата, особено в горещ петък като днешния. И понеже е вече официално лято и очевидно отново ще преживяваме температурни рекорди, е най-добре да сме предварително подготвени, за да се справим добре в жегите.

Carajillo Tónico - това е коктейлът на лято 2024

Carajillo Tónico - това е коктейлът на лято 2024

Свеж полъх от Мексико

Ето как да го направим бързо, лесно и вкусно с три идеи за коктейли. Те са класически, но замразени и по рецепта на Джъстин Чапъл - главен кулинарен директор на Food & Wine.

Fraloma (Замразена "Палома")

В кана сипваме една чаша фреш от грейпфрут със също толкова вода, ¾ чаша текила, ¼ чаша сок от лайм и три супени лъжици нектар от агаве. Разпределяме сместа във форми за лед. Слагаме във фризера, докато се замрази или най-добре оставяме за цяла нощ.

След това в плитка чиния разбъркваме две с. л. сол и една ч. л. кора от грейпфрут. С резенче лайм навлажняваме ръбовете на четири чаши и ги овалваме в сухата смес. После вадим алкохолните кубчета и ги разбиваме в блендер до получаването на гладка консистенция. Сипваме в чашите и завършваме с резенче лайм за украса.

Frimosa (Замразена "Мимоза")

В кана сипваме две чаши шампанско, една чаша фреш от портокал и ¼ чаша джинджифилов или портокалов ликьор (като Triple Sec). Разпределяме сместа във форми за лед. Слагаме във фризера, докато се замрази или най-добре оставяме за цяла нощ.

След това изваждаме кубчетата и ги разбиваме в блендер до получаването на гладка консистенция. Сипваме в четири чаши и допълваме с още шампанско. По желание украсяваме с резенчета мандарина.

Коктейл Aviation - класически вкус, приказен цвят

Коктейл Aviation - класически вкус, приказен цвят

Ако питието ни можеше да бъде като от приказките

Fraperol Spritz (Замразен "Аперол Шприц")

В кана сипваме 1½ чаша просеко или полусухо бяло вино, една чаша Aperol, една чаша вода и ¼ чаша портокалов ликьор (като Triple Sec). Разпределяме сместа във форми за лед. Слагаме във фризера, докато се замрази или най-добре оставяме за цяла нощ.

След това изваждаме кубчетата и ги разбиваме в блендер до получаването на гладка консистенция. Сипваме в четири чаши и допълваме с още просеко. По желание украсяваме с резенчета портокал.

А ето ги и рецептите за класическите "Палома", "Мимоза" и "Аперол Шприц".