Макар и все още да има две седмици до настъпването на астрономическото лято, упоритото слънце от последните дни спокойно може да ни заблуди, че вече сме нагазили с двата крака в любимия сезон. Но независимо от това, че според календара още не е лято, топлите вечери все повече ни изкушават да посегнем към някой освежаващ коктейл.

Мартини “Чесново хлебче” - как пикантните коктейли се превърнаха в хит

Мартини “Чесново хлебче” - как пикантните коктейли се превърнаха в хит

Масълце и чесън за вкус и... водка за градус

Последните няколко лета минаха под свежите нотки на Аперол шприц, Dirty Shirley и Еспресо мартини. Именно последният коктейл обаче е тук, за да се завърне отново няколко години по-късно. Но не в класическия си вариант, в който ни е добре познат, а в един малко по-различен, който носи духа на Мексико.

Там също ценят кафето и обичат да го пият и в комбинация с други напитки. Така от испанците са привнесли т. нар. Сarajillo - подобен на шот коктейл, който се прави с равни части еспресо и испанския Liсor 43. Мексиканците обаче имат и своя версия на Сarajillo, която го прави по-свеж и идеален за горещите летни дни.

Снимка 668421

Източник: iStock

Това е Carajillo Tónico и както подсказва името му, към класическата комбинация от кафе и сладък испански ликьор, е прибавен тоник. Газираната напитка намалява интензивната сладост на Licor 43 и подчертава естествената горчивина на еспресото. В рецептата обаче присъства и кафеен ликьор, който е най-добре да бъде на базата на текила, какъвто е XO Café на Patron - той има свежестта на агавето и е по-сух от другите кафе ликьори.

Снимка 668419

Източник: iStock

Ето я и цялата рецепта за Carajillo Tónico на Veranda, с която можем да си забъркаме коктейла на лято 2024.

Какво ни трябва

  • 45 мл еспресо
  • 10 мл Licor 43
  • 5 мл кафе ликьор (Patron XO Café или друг)
  • 120-150 мл тоник
В Световният ден на коктейлите - 5 лесни рецепти (и съвети за начинаещи)

В Световният ден на коктейлите - 5 лесни рецепти (и съвети за начинаещи)

Да го отбележим подобаващо

Какво ги правим

Сипваме еспресото, Licor 43 и кафе ликьора в шейкър за коктейли. Добавяме лед и разклащаме за 10-15 секунди, докато съставките се охладят добре. След това пълним дълбока висока чаша с лед и сипваме тоника. Накрая ни остава в нея да прецедим съдържанието на шейкъра.