Така наречените "Сини зони" на Земята са местата, където хората живеят най-дълго заради здравословния си начин на живот. Едно от тези места е архипелагът Окинава в южна Япония.

Дълголетието, Сините зони и защо седенето на пода води до дълголетие

Най-добрата поза за по-дълъг живот

И как стоят дълголетниците в Сините зони по света

Там са едни от най-дълголетните хора на света: мъжете средно достигат до 84 години, докато жените достиган до 90 години. За разлика от статистиките за западния свят, тук заболявания като сърдечно-съдови проблеми, деменция, рак на гърдата и простата са в пъти по-рядко срещани.

А една от тайните за това е начинът на хранене. Хората от Окинава спазват едно просто правило: hara hachi bu. Което означава да спрем да се храним, когато усещаме, че сме на 80 % сити. Така ограничаваме броя на калориите и се храним наистина осъзнато.

Снимка 661225

Източник: iStock

С този принцип жителите на Окинава приемат около 1900 калории на ден, което е значително по-малко от калориите, които средностатистическия жител на западния свят приема. Средностатичстическият американски мъж например приема около 2500 калории на ден, показва изследване на USDA.

Типична за Окинава храна

Източник: iStock

Типична за Окинава храна

Как да постигнем hara hachi bu? Основното е да се храним по-бавно и осъзнато, като се наслаждаваме на храната. Трябва да се фокусираме върху нея, а не върху странично занимание, например взиране в екрана на компютъра или телефона.

Третата тайна е да ползваме по-малки съдове за сервиране на храната си. Така дори без да се усетим, ще ядем много по-малко, пишат Blue Zones.