Здравните експерти са единодушни, че редовното застояване грам не е полезно и води до нежелани странични ефекти, при това в дългосрочен план. Седналото положение ни лишава от редица основни движения, които нарушават мисловната ни дейност, настроението, отпускат мускулите, а представителките на нежния пол могат да изгубят плодовитостта си.

Храненето, разходката веднага след него и какви са ползите

Ползите от разходката веднага след хранене

Струва си да опитаме

Доказано е, че липсата на движение краде и безценни години от живота ни. И понеже всеки има нужда да поседне, група от експерти прави проучване, за да разбере коя е най-здравословната поза.

През 2005 г. списание National Geographic за първи път споменава така наречените Сини зони на Земята - малки и отдалечени райони, които се отличават с най-голям брой столетници.

Снимка 550173

Източник: iStock

Автор на термина е изследователят и журналист Дан Бютнер, който фокусира цялата си кариера в изучаването на най-възрастните хора в света.

"Най-дълголетните жени в историята са живели в Окинава (най-южната префектура в Япония - бел. а.) и от личен опит знам, че са седели на пода", споделя ученият пред Well+Good. "Прекарах два дни със 103-годишна жена и я видях да се изправя и да сяда на пода 30 или 40 пъти, което се равнява на 30 или 40 клякания на ден" , уточнява още Бютнер.

Снимка 550174

Източник: iStock

Именно седналото положение на пода се оказва като цяло най-полезно за здравето ни и съответно - удължава живота. Здравните специалисти въобще не са учудени от този факт и обясняват какво точно се случва в организма ни през това време.

Работата от леглото, позата и ползите за ума и гърба ни

Работа от леглото - да или не

Ще повиши ли производителността ни тази поза

Тази поза кара тялото ни да работи по-усилено и да се бори повече с гравитацията. Също така подобрява нашата гъвкавост, силата и функцията на мускулите, както и координацията. А всички те, взети заедно, влияят благоприятно върху продължителността на живота, уточняват още от Eat This, Not That!.