Почти на всеки човек, който се занимава активно със спорт, му се е случвало да посегне към спортните напитки - безалкохолни и богати на електролити, чиято цел е да предотвратят дехидратацията след физическо натоварване и да възстановят загубените чрез потта минерали.

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Докато от някои добавки има полза, то други може да навредят

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Какво всъщност са електролитите и възможно ли е да си ги набавим по естествен начин? Както подсказва името им, електролитите са минерали, които провеждат електричество, когато са разтворени във вода.

Много процеси в човешкия организъм се случват, благодарение на протичането на минимално количество електрически ток между клетките. А това се случва именно чрез минерали като натрий, калий, калция, фосфат, магнезий, хлорид.

Тези електролити помагат на сърцето, мускулите и нервните клетки да пренасят електрически импулси към други клетки.

Снимка 665858

Източник: iStock

Когато в тялото ни има недостиг на електролити, процесите в него не протичат правилно. Освен това електролитите подпомагат хидратацията, регулират баланса на течности и поддържат нивото на pH в кръвта и в клетките.

Но освен със спортни напитки, електролити може да си осигурим чрез храни, богати на тях. Спанакът например е такава. Една чаша спанак съдържа 167 мг калий, 24 мг магнезий и 30 мг калций. Освен това този листен зеленчук лесно може да бъде добавен към салати, смутита, супи, омлети.

Снимка 539062

Източник: iStock

Бананите също съдържат електролити - един банан има 358 мг калий в себе си и е подходящ за консумация преди тренировка, защото подпомага мускулната функция.

Авокадото също е рекордьор по съдържание на калий - 728 мг в един плод.

Снимка 665859

Източник: iStock

Сушените смокини съдържат антиоксиданти, но също така калций и калий. Фактът, че са удобни за междинно хапване, ги прави подходящи за спортистите.

Ако пък предпочитаме по-сочен плод, то динята е за нас - един резен осигурява около 170 мг калий и 15 мг магнезий, пише Eating Well.