Калцият е важен минерал, който е добре да консумираме всеки ден, не само заради доброто здраве на костите. Той помага на тялото ни да абсорбира и ключови хранителни вещества като витамин D.
И понеже не сме в състояние сами да произведем този ценен минерал, трябва да наблегнем на храните, в които се съдържа.
Всички знаем, че млечните продукти са най-богатите на калций. Но всъщност се оказва, че има и други, които могат да ни предложат същото количество от това важно вещество. Че и повече даже.
Източник: iStock
В една стандартна чаша за безалкохолно, но с прясно мляко има 305 мг калций, а дневната доза за един възрастен е 1000.
Ето защо е добре да хапваме повече тофу. То съдържа 434 мг от минерала, или със 100 мг повече от гореспоменатия млечен продукт.
Източник: iStock
Спанакът също има с какво да се похвали - една чаена чаша със сварен спанак ни дава 250 мг калций.
Източник: iStock
Сардините са изключително полезни, но не са за всеки. Въпреки това никога не е късно да преосмисли отношението си към тези морски дарове.
Една кутия от 85 г със сардини, но с косите, предлага около 325 мг калций. И са чудесен начин да разнообразим закуската, ако ги комбинираме с пълнозърнест хляб или сухар, предлагат от Eat This, Not That!.