Отново дойде сезонът на дините и колкото и двусмислено да приемаме това заради някои популярни рекламни послания, ние ще говорим за апетитния плод, който ни носи прохлада в тези жеги. Освен това, има редица ползи за здравето ни.

Скариди, диня, фета и останалите съставки в рецептата за свежа, лека и засищаща лятна салата

Най-свежата лятна салата

И лека, и засищаща

Хидратация

Динята съдържа 92% вода, а тя ни е толкова необходима през лятото. Освен това, тя има и високо съдържание на фибри. Именно заради тази комбинация се чувстваме доста сити само след няколко парчета, а за сметка на това калориите са малко - около 46 за 150 грама.

Полезни вещества

С консумацията на диня си набавяме редица полезни вещества. В нея има различни каротеноиди, сред които и бета-каротен и ликопен. Витамини С, А, В1, В5 и В6 се съдържат в различно процентно съдържание, като най-високото е това на витамин С - 20% от дневната доза в 150 грама диня.

Снимка 432935

Източник: iStock

Срещу рак

На едно от полезните вещества, които се съдържат в динята - ликопенът, се приписват противоракови свойства. Честият му прием намалява риска от развитието на някои видове рак, като тези на храносмилателната система. 

За сърце

Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-честите причини за смърт в световен мащаб. А учените смятат, че ликопенът в динята редуцира кръвното налягане и холестерола и предотвратява изтъняването на кръвоносните съдове. 

За мускули

В динята се съдържа цитрулин - неесенциална аминокиселина, която подпомага издръжливостта на мускулите. Препоръчва се да се приема от спортистите и активно трениращите в комбинация с L-аргинин, който също е в състава на летния плод.

Доказано е, че тези вещества се усвояват много по-добре от организма и са по-ефикасни, когато се приемат от естествен източник, като динята, а не като хранителна добавка. Освен че дава сила и подобрява издръжливостта, цитрулинът облекчава болките и напрежението в мускулите.

Снимка 432933

Източник: iStock

За кожа и коса

Витамините А и С, които се сдържат в динята, са едни от най-важните за здравето и добрия вид на кожата и косата. Витамин С стимулира производството на колаген в организма, а витамин А "ремонтира" и създава нови кожни клетки. Без него, кожата ни е суха и повяхнала, пише Web MD.

Магданозът, ползите от него за здравето и защо трябва да го консумираме

На всяка манджа - магданоз

Ползите от зелената подправка

За мъжа

На веществото цитрулин се приписва и още една доста интересна полза за мъжете. Според учени, консумацията на диня подобрява притока на кръв към мъжките полови органи и по този начин се бори с еректилната дисфункция.