Ако страдаме от високо кръвно налягане със сигурност добре знаем, че това състояние изисква редовен контрол и специално внимание, защото може да се стигне до сериозни последствия за здравето на сърдечно-съдовата система. Рискът от инсулти и инфаркти също е увеличен. Затова и неслучайно наричат хипертонията "тихия убиец".
И ако смятаме, че дa приемаме лекарства до живот е единственото, което можем да направим, не е съвсем така. Важно е да прилагаме и някои прости, но важни правила в ежедневието си, които оказват влияние върху стойностите нa кръвното - като да се движим редовно, да не пием алкохол, да не пушим и да ограничим до минимум приема на сол.
А ново изследване на учени от American Journal of Physiology-Renal Physiology ни препоръчва освен да избягваме солените храни, да консумираме и повече от тези, богати на калий, за да увеличим ефекта на мерките, които сме предприели.

Източник: iStock
Има начин да намалим вредата от солта
Прави се анализ на значението на баланса между калий и натрий в организма за високото кръвно налягане. И докато прекомерният прием на натрий е добре известен като причинител на хипертония, за благоприятните ефекти от повишения прием на калий не се знае толкова много.
А сега чрез математически модел се открива, че балансът между калий и натрий в храненето ни е "по-силен предсказващ фактор за кръвното налягане, риска от сърдечно-съдови заболявания и общата смъртност, отколкото приема на двата минерала самостоятелно".

Източник: iStock
Бананите са лесен начин да си набавим калий
Изследването доказва, че мъжете, както и жените в пременопауза, които са с най-висок риск от високо кръвно, показват завиден резултат и въздействие върху стойностите му при увеличаване на приема на калий за сметка на натрий.
Сред богатите на въпросния минерал храни на първо място се посочват бананите. Те са страхотен източник на калий, лесни са да ги хапваме ежедневно и по всяко време, а друго голямо предимство е, че са с ниско съдържание на калории. Други от тази група са броколи, авокадо, спанак, сладки картофи, обяснява Huffington Post.
В заключение препоръката на учените е не просто да намалим приема на сол в ежедневното си меню, но и да увеличим този на калий. Именно това е правилната пропорция, на която организмът на човек е свикнал още от древността, когато предците ни са се хранили предимно с плодове и зеленчуци. По този начин ще постигнем много по-добър ефект, що се отнася до контрола на кръвното налягане. И то напълно естествено, безопасно, дори и вкусно.