Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем, който засяга все повече хора и във все по-млада възраст. То е предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания, а те са сред основните причини за преждевременна смъртност. Затова е важно да е навреме установено и да се взимат правилните мерки, които да противодействат срещу нежелани последствия.

Доматите и може ли редовната им консумация да е лек за високото кръвно налягане

Храната, която се справя ефективно с високото кръвно

Салатата става задължителна

И не, не говорим само за лекарствата за хипертония, които може да пием и цял живот при установяване на този здравословен проблем. От голямо значение са и малките промени в ежедневието, с които също можем да контролираме високото кръвно само.

Това, което трябва да избягваме максимално, е седенето прекалено дълго време. Ако работим в офис или пред компютъра, вероятно прекарваме по-голямата част от деня без особена физическа активност и в една и съща позиция. А това е предпоставка за развитие на хипертония.

Снимка 661157

Източник: iStock

Затова простото, но основно правило, което трябва да спазваме всеки ден, е да намалим времето, с което седим, с поне половин час. Това намалява и риска от хипертония, твърди ново изследване на американски учени. А ползите са от съществено значение най-вече за по-възрастните.

Доказва се и ефектът от така наречените мини движения, които са разпределени през целия ден и са с обща продължителност 22 минути. И тук не говорим за усилени тренировки, а за нормална физическа активност, която да прекъсва по-продължителните периоди на седене, обяснява New York Post.

Може да станем да измием чиниите, да се разходим няколко пъти до съседната стая и обратно, да обиколим двора, да направим една серия леки упражнения - всичко това едва по няколко минути, но регулярно, може да намали значително риска от високо кръвно налягане. А ако то вече е на лице, ще ни помогне да поддържаме неговите стойности в оптимални граници.

Алкохол и повишеното кръвно налягане - доказаха връзката между двете

Още една причина да откажем напълно алкохола

Дори и чашата вино с вечерята

По-голямата физическа активност и по-малкото седене през деня намаляват и риска от затлъстяване, което също е пряко свързано с хипертонията. Затова независимо в какво здраве сме, дали имаме проблеми или не, винаги трябва да залагаме на движението като най-добрия лечител.