В съвременното натоварено ежедневие е все по-трудно човек да се придържа към здравословен начин на живот, включително да тренира редовно и да се храни пълноценно. Освен това изобилието и разнообразието от различни хранителни продукти е още една предпоставка да консумираме повече и по-вредни неща.

Важните хранителни вещества, които са в дефицит при повечето хора по света

Важните хранителни вещества, които са в дефицит при повечето хора по света

И до какво води това

Но от всички полуфабрикатени, прероботени и ултрапреработени храни страда целият ни организъм, включително сърцето. А сърдечните заболявания си остават една от най-честите причини на смърт при хората.

За да се погрижим за здравето на сърцето, е добре освен на физическа активност, да наблегнем и на по-здравословен, балансиран начин на хранене. И това далеч не означава, че трябва да прекарваме изтощителни часове във фитнес залата и да ядем единствено растителни храни и риба.

Нужно е да започнем с леки промени в хранителните си навици, като се откажем (или поне ограничим) консумацията на определени храни, които са особено вредни за сърцето. Кардиолозите и диетолозите споделят кои са основните три и какви са причините да не са препоръчителни за диетата ни.

Бекон (а също преработени и червени меса)

Причината беконът да се счита за вреден за сърцето, се крие в начина, по който се прави. Процесът на сушене с натриев нитрит и високото му съдържание на натрий може да повиши кръвното налягане. Освен това съединенията, които се образуват по време на готвене (сред които полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини (HCA)), допринасят за възпаления в тялото и увреждане на кръвоносните съдове, които в комбинация увеличават риска от сърдечно заболяване.

Снимка 682703

Източник: iStock

Освен конкретно с бекона, е добре да внимаваме и с преработените, и с червените меса, включително свинско. Според специалистите по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване се наблюдава именно при хората, които наблягат на месото в диетата си.

Бял хляб

За белия хляб е характерно, че има висок гликемичен индекс, за сметка на важните хранителни вещества и фибрите, които му липсват. Консумацията му води до бързи скокове в кръвната захар, инсулинова резистентност и наддаване на тегло, като всички те увеличават риска от сърдечни заболявания и свързаните с тях усложнения.

Снимка 682704

Източник: iStock

Здравните експерти препоръчват да заменим белия хляб с пълнозърнест, който пък съдържа фибри. Те съветват винаги, когато купуваме хляб, да обръщаме внимание на етикета. Добре е първата съставка да е пълнозърнеста пшеница, а по-нататък колкото по-малко на брой са изредените съставки, толкова по-добре.

Храните, които не ядем достатъчно, а трябва

Храните, които не ядем достатъчно, а трябва

Ето защо не бива да ги избягваме

Пържени картофи (и всякакви пържени храни)

Подобно на хляба, картофите, често пържени, също редовно присъстват на масата на повечето домакинства. Но когато храната се пържи, нейното хранително съдържание се променя - тя губи вода и поема мазнина. А когато си поръчваме порция пържени картофи навън, олиото често се използва повторно, което води до загуба на ненаситени мазнини и увеличаване на трансмазнините.

Снимка 682705

Източник: iStock

Освен това картофите често са обилно поръсени със сол, а приемът на много натрий се свързва с високо кръвно налягане и увеличаване на сърдечните заболявания. Специалистите допълват, че като цяло е добре да изключим или намалим драстично консумация на каквато и да е пържена храна, тъй като се свързва с повишен риск от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане и затлъстяване, пише Huff Post.