С начина на живот, който водим, ни се струва все по-нереалистично да доживеем до 100 години, както се е случвало при нашите прародители. Редица фактори влияят на продължителността на живота, сред които генетична предразположеност, стрес, хронични заболявания, навици на хранене и сън, физическа активност и т.н.

Тайната за дълголетие на японските столетници - бактерии и вируси в чревната микрофлора

Бактериите и вирусите, които може би са тайната на дълголетието

Каква магия се случва в червата

Ново изследване пък показва тясна връзка между теглото, което поддържаме през целия си живот, и неговата продължителност. Добре знаем, че наднорменото тегло е един от основните рискови фактори за по-ранна смърт, защото увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови, онкологични и други заболявания. Но, оказва се, честите колебания в показанията на кантара също нанасят своята вреда.

Учени от Калифорнийския университет са провели наблюдение на повече от 54 хиляди жени на възраст над 60 години. Сравнявайки тези, които поддържат едно и също тегло с тези, които са загубили поне 5% от него в рамките на три години, се установява, че участничките от втората група имат по-нисък шанс да доживеят над 90-годишна възраст. Така загубата на тегло в по-напреднала възраст се оказва враг на дълголетието.

Снимка 607416

Източник: iStock

Установява се също, че има една група жени, които отслабват с възрастта, без да целят това. И учените обръщат внимание, че загубата на тегло без видима причина може да е признак на влошено здравословно състояние и рискове за по-ранна смъртност. Понякога пък е нормално следствие от работата на организма, която се променя с възрастта.

Изследването е проведено само с жени, но учените нямат причина да смятат, че изводите не са валидни и за мъжете. Те изключват случаите, в които наднорменото тегло е предпоставка за здравословни проблеми и изисква неговото редуциране.

Дълголетието, Сините зони и защо седенето на пода води до дълголетие

Най-добрата поза за по-дълъг живот

И как стоят дълголетниците в Сините зони по света

И припомнят, че поддържането на оптимално тегло във всяка възраст е най-доброто, което можем да направим за тялото си. А това става най-лесно с придобиване на правилните навици, които ни помагат и да държим едни и същи килограми, предава Earth.com.