Който и лекар да попитаме, той ще каже, че физическата активност, собено на по-късен етап в живота може да помогне за предотвратяване или забавяне на много здравословни проблеми. Ето защо те съветват 150 минути упражнения с умерена интензивност или два дни в седмицата за укрепване на мускулите. Пеги Конзак, която е 102-годишна жена от Орегон, изглежда напълно е осъзнала тази реалност. И нейният живот трябва да бъде вдъхновение за всички нас, които продължаваме да се оправдаваме, когато става въпрос за спортуване и тренировки. 

Джим Арингтън - най-възрастният културист на планетата, определен от Рекордите на Гинес

90-годишният културист, който почти десетилетие държи Рекорд на Гинес

Как Джим Арингтън поддържа здрав дух и здраво тяло

Нейната кариера като инструктор по плуване започва много неочаквано преди десетилетия. Неин приятел я моли да заведе бебето им на урок по плуване и Пеги приема без никакво колебание.

От този ден нататък тя не спира да ходи във водата с деца на възраст от 6 месеца до 3 години. "Това е просто радост в живота ми. Играя си с тях. Не работя, играя."

Снимка 629273

Източник: YouTube / стопкадър NBC16News

Дженифър Рийд води дъщеря си, която е глуха, при Пеги на уроци по плуване и тя е изумена от въздействието, което  възрастната жена е оказала върху детето ѝ. "Пеги е наистина страхотна, защото научи много жестове и прости знаци, за да общува с нея по-пълноценно. Към всяко дете подхожда индивидуално и с много разбиране."

Не само това, но в края на всеки урок Пеги танцува със своите ученици, карайки всички да се чувстват още по-възторжени. Така тя успя да въздейства на всяко малко дете, което ходи на нейните уроци.

Айрис Дейвис - 79-годишната културистка, която доказва, че възрастта е просто число

79-годишната културистка, която доказва, че възрастта е просто число

Здрав дух в здраво тяло

"Вдъхновена съм да ставам сутрин, да се приготвям. Все още карам колата си, с която идвам на тренировки. Какво друго мога да направя, което е по-възнаграждаващо?" Пеги понякога казва, че е време да се пенсионира, но никога не го прави, тъй като нейните ученици разчитат на нея и карат да остане на мястото си. Те просто знаят, че никой не може да замени нея и дълбоките връзки, които създава с всяко дете.

Но Пеги не е активна само когато става въпрос за преподаване. В дните, в които не обучава децата, тя прави 10-12 обиколки в басейна. Вярва, че поддържането на добра физическа активност и стриктната диета са й позволили да живее толкова дълго.

Снимка 629274

Източник: YouTube / стопкадър NBC16News

Докато повечето хора с нетърпение очакват да се пенсионират, когато му дойде времето, има някои възрастни хора, които продължават да работят. Понякога това е така, защото просто се нуждаят от допълнителен доход, но в много случаи това е, защото просто обичат работата и искат да останат активни, както отбелязват и от NBC.

Брайън Уилсън, Шефилд и историята на 90-годишния шофьор на камион

90-годишният шофьор на камион

Който не мисли да се пенсионира скоро

А понякога дори работодателите предпочитат да работят с по-възрастни хора. "Знаем, че по-възрастните хора са по-склонни да вземат правилното решение, когато им бъде представена информация. Те са по-склонни да имат емоционална интелигентност. И в работните екипи, които имат хора на различна възраст, обикновено са особено продуктивни."

Възрастта никога не трябва да бъде причината някой да спре да живее пълноценно и хората, които продължават да упражняват просефията си, да учат нещо ново, да се женят, да се облича, както искат и да обикалят света на преклонна възраст, трябва да бъдат вдъхновение за всички нас.