79-годишната Айрис Дейвис е смятана за най-възрастната жена културист в света. И благодарение на впечатляващите си и наистина изключителни резултати, тя се превръща в интернет сензация и сега се радва да сподели своята вдъхновяваща история с всички хора от всички възрасти.

Лесли Максуел, Тиа Кристофи и колко добре изглеждат баба и внучка, въпреки огромната разлика във възрастта

Баба и внучка, след които всички във фитнеса се обръщат

Две австралийски дами, достойни за възхищение

Айрис е родена в Ирландия, където живее с още 14 братя и сестри в къща с две спални. Такъв скромен произход я кара да започне работа на 14 г., а на 16 г. решава да се премести в Лондон в търсене на по-добър живот. На 17 г. се омъжва и след година двамата със съпруга ѝ вече се радват на първото си дете. За съжаление само след два месеца бебето почива след тежка пневмония. И точно в този момент, за да се справи с травмата от загубата на дете, Айрис се посвещава на любовта си към физическите упражнения.

"Нямах представа как ще оцелея. Бях бедна, тогава нямахме социални услуги и нямах представа как ще се изхранваме с мъжа ми", казва Айрис. "Лежах в леглото с надеждата да умра, но след няколко дни разбрах, че няма да умра. Имах разбито сърце, но това нямаше да ме убие. Така Айрис започва да върви пеша, защото това я кара да се чувства все по-добре и по-добре. "Колкото повече ходех, толкова повече плачех и си говорех сама", обяснява тя, "и това беше по-добре, отколкото просто да лежа в леглото. Това стана моята църква и светилище."

На 22 г. Айрис отново ражда син, но когато той е само на два месеца, друга трагедия се случва в живота ѝ - съпругът й умира внезапно и тя се оказва сама с малко дете, което трябва да издържа . "Гледах хората в моето положение и всички бяха тъжни и самотни", спомня си тя, "но аз исках да бъда различна." Затова, за да се грижи за детето си и да го отгледа в по-добра среда, взима смело решение и кандидатства за работа като бавачка в САЩ. След две седмици е наета и се мести в Америка. И именно там влиза в първата си фитнес зала.

За да разсейва тежката си депресия, Айрис продължава да ходи пеша много, но сякаш това вече не ѝ е напълно достатъчно, докато най-накрая не попада във фитнеса. И все пак през 60-те години не се гледа с добро око жените да посещават фитнес зали в страната. Няма жени културисти, чийто пример са следва, няма и книги по темата и т.н. Айрис обаче не се притеснява да опита и да стане първата жена културист, която да дава смелост и мотивация на другите жени чрез своята страст и амбиция. И изглежда, че изпълнява мисията си, въпреки всичко. В момента се смята за най-възрастният бодибилдър в света.

Въпреки че среща много критични погледи във фитнеса, Айрис осъзнава, че докато тренира там, не чувства никаква депресия и продължава да се посвещава на тялото си. Айрис не прибягва и до литература по темата, с изключение на някои материали на Арнолд Шварценегер. Просто защото копирането на всички тези техники, описани за мъже, не работят за една жена. Така че тя трябва да адаптира сесиите и да научи всичко сама. Постигането на съвършено тяло е изцяло неин собствен експеримент.

Айрис участва в първото си бодибилдинг шоу, когато вече е на 50 г. И тъй като тя е не само най-възрастната, но и единствената жена културист по това време, се налага да се състезава с много по-млади мъже в началото. Разбира се, от тях се очаква да са по-силни и по-добри. И все пак Айрис успява да спечели второ място на 50 и продължава да заема 12 първи места през следващите 20 години, както отбелязват от Bright Side.

Айрис е диагностицирана с енцефалит, когато е на 47 г., но си спомня, че макар новината "напълно да я поразява", не се предава нито за миг. Преборва се, бавно възстановява силите си и на 50-годишна възраст вече се състезава в първото си шоу за бодибилдинг. Въпреки че е омъжена от почти 30 години за мъж, който е 17 години по-млад от нея и има още един син и двама внуци, не крие, че все още се бори с депресията. Признава, че през годините е имала три нервни срива и без нейния режим на упражнения вероятно нямаше да е жива днес.

"Всеки ден е усилие", казва Айрис и всеки ден тя трябва да се бори и да се доближава малко по-близо до своя идеал. "Ако искате достатъчно нещо, ще го направите." И се надявам, че има много повече хора, които доказват, че възрастта е само число."