Без съмнение, ежедневието на съвременния човек е натоварено и пълно с какви ли не отговорности. През отиващата си година към тях се добави и борбата на света с коронавируса. И като че ли за много от нас тенденция "напрегнат живот" се засили.

Хипнозата, сънят, загубата на памет и още интересни факти за това състояние

Защо някои хора са по-податливи на хипноза

И какво общо имат чертите в характера ни

Понякога толкова се увличаме да изпълним всички поети ангажименти, че пренебрегваме най-важния - грижата за нас самите и собствените ни нужди.

В един момент обаче всичко това може да доведе до "прегаряне", което ще бъде записано на сметката на психическото и физическото ни здраве. Ето защо е важно активно да влагаме време и усилия в грижа за себе си.

Srars Insider ни предлага набор от ежедневни малки жестове, които ще ни бъдат от голяма полза по пътя напред.

Закуската - преди телефона и преди компютъра

Това е важно поради толкова много причини, но основната е, че ни дава плавен старт на деня, без излишен стрес и бързане.

(еже)Дневник за водене

Идеята е чудесна, защото помага да подчертаваме (и в пряк, и в преносен смисъл) положителните неща в живота и събитията, за които сме благодарни.

Снимка 504627

Източник: iStock

Помага ни обаче и за още нещо, за което не се бяхме замисляли - да поставяме нещата в перспектива.

Пътуване - напук на времената, в които живеем

Понякога половината от забавлението на едно пътуване е именно в планирането. А сега става и още по-забавно - в избора на място, условия и забележителности трябва да включим и фактора COVID-19.

Снимка 504624

Източник: iStock

Да, никой не е казал, че е лесно, но пък защо да не погледнем на тази подробност като на предизвикателство. А наближава и Коледа, нали. Има достатъчно приятни мисли, които да ни заредят с хубави емоции.

Не на негативизма

Някой постоянно се оплаква във Facebook? Друг демонстрира арогантност в Instagram? И това ни напряга или пък отегчава? Просто спираме да следваме източника на тези негативни емоции и се отпускаме. Животът е твърде кратък, за да се занимаваме с отрицателните вибрации на хората.

Повече време с приятелите

Снимка 504648

Източник: iStock

Доказано е, че смехът е супер полезен за здравето. Но той е чудесен начин и да се отпуснем в компанията на хора, които са ни приятни. Да, точно толкова лесно е.

Добрият сериал - на клик разстояние

Научнопопулярна поредица, комедия или нещо друго, което наистина грабва вниманието ни - ангажирането със сериал е истински добър начин да се отпуснем. А във времена, когато телевизорът е новото кино, няма нищо по-лесно.

Добрите стари книги

Освен чудесен начин да учим и да ставаме по-възприемчиви към света, четенето, дори по малко на ден, е релаксиращо занимание, което ни отвлича от ежедневните грижи и стреса.

Снимка 504647

Източник: iStock

А в момента всички правят такива намаления, че едва ли ще има по-изгодно време да си купим знания и забавления в едно.

Музика за всяко настроение

Независимо дали стилът ни ни кара да скачаме наоколо, или да лежим в кротко съзерцание, слушането на музика е чудесен начин да изпитаме положителни емоции и да се отпуснем.

Снимка 504626

Източник: iStock

И внимание, не докато правим нещо друго. Ето така ще чуем музиката. Истински.

Хранене, но с мисъл

Пълноценната режим на хранене е важен не само за здраво тяло, но и за здрав ум. Най-лесно ще ни се получи, като се грижим на трапезата ни да има разнообразна храна. И нека не забравяме, че голямото забавление ще дойде докато се забавляваме с приготвянето й.

Разходките - редовни и по-дълги

Снимка 504625

Източник: iStock

Да наблюдаваме света около нас е чудесен начин да изключим ума си и просто да се насладим на момента. Фактът, че ходенето е полезно за здравето, е допълнителен бонус.

Телефонът на абоната в монета е изключен или извън обхват...

Мобилните устройства се превърнаха в огромна част от живота ни и въпреки че са много полезни, те трябва да черпят енергия от контакта, а не от нас. Затова и не бива да се страхуваме да изключваме телефона от време на време. Или поне звука му. 

Залез като никой друг

Много е лесно да се съсредоточим върху негативните аспекти от деня и да забравим колко красива е планетата, на която живеем.

Снимка 504623

Източник: iStock

А един обикновен залез е толкова невероятно за наблюдение природно явление.

И няколко ароматни свещи, за разкош

Добре е да правим неща, които стимулират сетивата ни. Ароматните свещи са нещо малко, нещо, което някой може да определи като "изтъркано клише", но пък действат релаксиращо и създават страхотна атмосфера. Всеки път.

Повече сън - и за теб, и за мен

Учените говорят за недостига на сън като за един от най-разпространените проблеми на съвремието, като за здравна епидемия. На нас обаче не ни е нужно да търсим тяхното мнение, а само да погледнем рекламите по телевизията вечер - колко от тях са на хапчета за сън...

Снимка 504646

Източник: iStock

Важно е да слушаме тялото си и да му осигуряваме минималните седем-осем часа сън, всяка нощ.

Да си егоист не е страшно

Понякога всички можем да изпитваме вина, защото вярваме, че сме постъпили егоистично. В някои случаи да направим нещо само за себе си е оправдано, а в други - дори наложително.