Хипнозата е една от най-вълнуващите, но и трудни за разбиране форми на терапия. Може би това е така и защото е свързана с много митове за контрол на ума, изпадане в състояния, подобни на сън и дори магии. Науката обаче развенчава някои от тези митове и дава разумни хипотези за нейната същност.

Как да използвате будистката психология в ежедневито си

Как да използвате будистката психология в ежедневито си

“Мъдро сърце” от Джак Корнфийлд

Всеки може да бъде хипнотизиран

Вярваме или не, всеки може да бъде хипнотизиран, тъй като това е напълно естествено състояние, в което всеки от нас изпада поне два пъти на ден.

Точно това ни се случва, когато четем книга или шофираме, и внезапно осъзнаем, че вече сме пристигнали, без ясен спомен за самото шофиране.

Под хипноза човек остава напълно буден

"Погледни в очите ми, клепачите ти натежават..." Само че така става само по филмите, и то в по-старите филми.

Снимка 502126

Източник: iStock

Всъщност, когато е под хипноза, човек остава напълно буден. Ако някой ни е казал да направим нещо и ние сме го направили, няма как да сме били заспали.

Хипнозата не ни кара да губим контрол над реалността

Хипнотизираният човек никога не е "под" хипноза, а има пълен контрол "над" себе си през цялото време. Противно на общоприетото схващане, всичките ни сетива остават будни и нащрек. Всъщност учените са доказали, че пациентите са напълно наясно със случващото се, докато са хипнотизирани.

Някои хора са по-податливи на хипноза

Някои хора просто се поддават по-лесно на внушения, включително и на хипноза. Това може да се дължи на личностни черти като откритост, съпричастност и отзивчивост.

Хипнозата може да доведе до загуба на памет

Хипнозата може да доведе до загуба на памет, тъй като е свързана с внушение.

Снимка 502127

Източник: iStock

Ако целта на терапията е да забравим неприятни спомени например, това може да бъде постигнато чрез хипноза, пише Stars Insider.

Под хипноза мозъкът работи по различен начин

Докато се намира под хипноза, мозъкът "изключва" желанието да задаваме въпроси или да обръщаме внимание на заобикалящата ни среда. Все още контролираме тялото си и знаем какво става наоколо, но без да мислим съзнателно за това.

Не можем да останем под хипноза завинаги

Това е едно от най-широко разпространените погрешни схващания за хипнозата. Невъзможно е да останем затворени в дълбока хипноза, защото хипнотизираните хора никога не губят контрол над ума или тялото си. Те са в състояние да излязат от хипноза толкова лесно, колкото и да премигнат.