Появата на бели коси може и да е естествена част от процеса на стареене, но не е задължително една най-приятните, особено когато настъпи по-рано, отколкото сме очаквали.
Факторите, които играят роля за преждевременното побеляване на косата, са различни. А сред най-често срещаните са наследственост, както и въздействието на свободни радикали и оксидативен стрес в тялото.
В същото време обаче липсата на определени хранителни вещества и витамини също е от ключово значение. Това пречи на производството на меланин и причинява оксидативен стрес в космените фоликули. Освен това при липсата на някои хранителни вещества меланоцитите (клетките, произвеждащи пигмент) могат да се увредят или да нарушат функцията си, което съответно води до загуба на цвета на косата.
Макар хранителните ни навици да не са единственият фактор, който влияе върху преждевременното побеляване на косата, и те са от съществено значение. Ето пет вида храни, които могат да бъдат полезни за предотвратяване на появата на бели коси.
Храни, богати на мед

Източник: iStock
Елементът мед е ключов за синтеза на меланин, като ниските му нива могат да доведат до намалено производство на пигментация в косата ни. За да компенсираме дефицитите в организма ни, е препоръчително да наблегнем на храни като черен дроб, стриди, картофи и гъби.
Храни, богати на желязо

Източник: iStock
Друго необходимо за производството на меланин вещество е желязото. Когато и то е с ниски нива, може да доведе до намален пигмент в косата. Сред най-богатите на желязо храни, които можем да ядем, са червено месо, пилешко месо, бобови растения и спанак.
Храни, богати на витамин D

Източник: iStock
Здравата коса обича витамин D. А когато той не ни достига в организма, може да забележим както поява на сиви коси, така и косопад. За да противодействаме на тези нежелани ефекти, е добре да ядем повече сьомга, сардини, прясно мляко и портокалов сок.
Храни, богати на витамин B12

Източник: iStock
Витамин B12 е друго хранително вещество, от което косата ни се нуждае за производството на меланин. Дефицитът намалява кислорода до космените фоликули и възпрепятства производството на цвета на косата. За да сме сигурни, че си набавяме достатъчно витамин B12, е препоръчително да консумираме повече миди, пилешки дробчета и сардини.
Храни, богати на фолат

Източник: iStock
Фолатът, известен още като фолиева киселина или витамин B9, е важен за добрия метаболизъм и ДНК-то. Неговият недостиг в организма също може да се отрази на косата и пигментацията. Можем да го предотвратим като наблегнем повече на храни като спанак, бобови и телешки черен дроб, пише Vogue.