Анасонът е сред любимите ни зимни подправки, които придават сладост на различни десерти, печива, както и греяно вино. Отвъд рецептите, в които можем да я използваме обаче, тя крие и ползи за здравето, за които вероятно малцина предполагат.
Семената на анасона са богати на основни минерали. Сред тях са желязо, което укрепва имунитета и подпомага здравето на мозъка, а също и манган, който защитава клетките и е полезен за костите.
Освен физическото здраве обаче, подправката подпомага и психическото здраве, като се бори с депресията. В изследвания на ирански учени е установено, че анасонът действа благоприятно както при следродилна, така и при лека до умерена депресия чрез приема на прах или капсули от анасонови семена три пъти на ден.
Така подправката може да облекчи симптомите на депресия, които включват чувство на тъга, лесна раздразнителност, негативни мисли, проблеми със съня и храненето, което може да бъде или ограничено, или по-обилно от обикновено.
Източник: iStock
Според учените анасонът може да бъде от полза и за жени в менопауза, тъй като облекчава симптомите на горещи вълни и нощно изпотяване, проблеми със съня и промени в настроението.
Друга полза от използването на масло от анасонови семена е свързана с намаляване на възпалението в тялото. Като този благоприятен ефект се дължи на антибактериалните свойства на подправката.
За повечето хора консумацията на анасон е безопасна и не крие риск от нежелани ефекти. Въпреки това, тези, които имат алергии или определени хормонални състояния, е добре да се консултират с лекар преди да приемат продукти, съдържащи анасон.
В приготвянето на повечето храни и ястия е препоръчително да се използва малко количество - една до две чаени лъжички. Не бива да приемаме обаче повече от 20 грама прах от анасонови семена, пише Independent.