Вече година живеем с COVID-19, а продължаваме да научаваме все нови и нови неща за него. Вирусът мутира, ние търсим различни начини да се предпазим от него, но сякаш все нещо ни убягва. Затова учените непрестанно търсят връзката с различни аспекти на ежедневието.

Пародонтитът, коронавирусът и каква е връзката между проблемите с венците и COVID-19

Връзката между проблемите с венците и коронавируса

Не е за подценяване

Със сигурност с нетърпение чакаме пролетта и надеждата ни е, че по-топлото време ще ни помогне да заживеем по-нормално. Има обаче една неприятна новина, която идва от последно изследване на учени от Университета в Колумбия - че полените във въздуха увеличават риска от заразяване с коронавирус.

През пролетта дърветата започват да цъфтят и се опрашват, за да могат да се образуват и техните плодове. По време на цъфтежа се образуват поленови зрънца, които носят мъжкия генетичен материал и се пренасят от насекомите.

Снимка 522242

Източник: iStock

Полените са във въздуха както в ранна пролет, така и от май до края на септември, когато все нещо цъфти - треви, цветя, храсти и т.н. А в последните години сезонът им става все по-продължителен заради климатичните промени в глобален мащаб.

С увеличаването на температурите растенията започват да цъфтят по-рано и продължават до по-късен период от годината. Броят на полените също се увеличава.

На фона на тези факти учените отдавна са установили, че полените могат да потискат имунната система и нейния отговор на различни вируси. Това се случва чрез намеса в протеините, които сигнализират за антивирусни реакции в клетките на дихателните пътища. Така ставаме по-податливи на цял набор от респираторни заболявания.

Снимка 522246

Източник: iStock

В новото изследване се анализира конкретно COVID-19 и се установява, че средно около 44% от променливостта на случаите на заболели е свързана с излагането експозиция на цветен прашец, често в комбинация с подходяща влажност и температура.

Четири дни след ден с отчетена висока концентрация на полени във въздуха се забелязва повишаване на броя на заболелите. И този ефект не е свързан по никакъв начин с това дали имаме или не сенна хрема, защото и не всички полени я предизвикат, но изглежда всички ни правят по-податливи на коронавируса, предава Science Alert.

COVID-19 и устройството за смартфон, което може да замести PCR тестовете

Може ли устройство за смартфон да замести PCR тестовете

Нов пробив за медицината

И все пак, има и добра новина. В дните с по-висока концентрация на полени можем просто да прекарваме повече време на закрито. А когато сме навън, маската, с която и без това така свикнахме, може да ни предпази не само от COVID-19, а и от полените, които са достатъчно големи, за да се спрат от тази бариера пред носа и устата ни.