Поредният уикенд наближава и е време да се насочим към нова дестинация. И макар че първоначално си мислихме да посетим някоя екопътека, бързо се отказахме от тази мисъл.

Защото по екопътеки можем да ходим всяка седмица, но само тази имаме шанс да бъдем на националния фолклорен събор "Рожен", който тази година ще се проведе от 19 до 21 юли (включително).

Как да стигнем

Съборът се прави на поляните на прохода Рожен, край връх Рожен в Родопите. GPS координатите на точното място са следните: 41.671481 24.733561, 4751.

Уикенд в село Смилян

Уикенд в село Смилян

И замириса на боб в гърне

Историята

Първият Роженски събор е организиран през 1898 г., което прави историята му 121-годишна. Идеята е на отец Ангел Инджов - свещеник в село Соколовци, който призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на Свети Пантелеймон - 27 юли.

Снимка 434666

Източник: iStock

Така в близост до върха под поляните започват да се събират жителите на трите разделени околни села по време на османското робство - Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата. Те си правили родови срещи, пеели народни песни под съпровод на гайди и пекли традиционните чевермета на жар.

След Освобождението на Родопите от османската власт Роженският събор запазва духа на традицията, времето и мястото на провеждането си. Запазва и важната си роля за хората от Средните Родопи.

Днес съборът продължава да се случва, като в негов символ се е превърнал самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди", основан през 1961 г.

Снимка 434664

Източник: iStock

Гайдарите в оркестъра са от различни краища на Родопите, а единственият път, когато се събират заедно на едно място всичките, е именно в навечерието на събора. Само тогава правят и една-единствена репетиция преди участието си на другия ден.

Рожен 2019

Националният събор на нарочното творчество и животновъдство "Рожен" 2019 г. е подготвил богата и интересна програма. Над 200 гайди ще дадат официалния му старт на 19 юли. На четирите сцени на събора участие ще вземат над 3500 изпълнители. Най-малкият от тях е само на четири години, а най-възрастният - на 84 години.

Снимка 434663

Източник: iStock

На 19 юли, първия ден на събора, програмата ще започне от 12:30 ч. с голямо роженско хоро на всичките сцени и ще продължи с различни събития до около 16 ч. 

В събота, 20 юли, веселието започва с изпълнения и танци още в 10 ч. и продължава до около 18:30 ч.

Началото на неделния ден, 21 юли, се поставя отново в 10 ч. за всичките четири сцени и продължава до около 13 ч., когато официално се закрива и тазгодишният празник.

Входът не само за събора, но и за паркинга е безплатен. За да се избегнат задръстванията все пак, най-добре е да се използва обществен транспорт, който стига до самите поляни. Автобуси има на всеки половин час и ще тръгват от Смолян, Пампорово и Чепеларе.

За първи път

Сред акцентите на Роженския събор тази година е изграждането на етноселище с родопска, шопска, северняшка и македонска махала.

За първи път българското национално знаме, което традиционно се разпъва на поляните при провеждането на родопския празник, ще има и толкова големи размери.

То е 320 метра дълго, 21 метра широко и тежи близо 800 кг. Общата площ на трибагреника е 6720 кв.м и е изработено за един месец.

Организаторите насърчават посетителите да се облекат в български национални носии или поне с дрехи, които имат елементи от носии (като шевици и т.н.) Идеята е да се съберат колкото се може повече от присъстващите млади хора и да се направи една обща снимка с огромното знаме. Инициативата "Снимки за спомен" ще се провежда на 19 и 20 юли от 18 ч. при знамето.

Очаква се на Роженския събор тази година да присъстват около 250 хиляди души. Цялата програма може да видите тук.

Уикенд в Лещен

Уикенд в Лещен

Летен селски туризъм