За някои готвенето е удоволствие, а за друго - досадно занимание. Но независимо дали го правим с удоволствие или по задължение, добре е да знаем някои основни правила, за да си струват отделеното време и усилия, а крайният резултат да задоволява не само потребността да се храним, а и небцето ни.
Подправките са това, което в голяма степен създава вкуса на ястията. И не, не е задължително да използваме по десетина различни на всяко готвене, да са екзотични и трудни за намиране. Важното е да са правилните, в точните количества и най-вече - добавени в точното време.
Това важни напълно и за най-важната подправка, без която просто не можем в кухнята, както и никое ястие не е същото без нея - солта. Тя не е просто подправка, а катализатор на химически процеси, който може изцяло да промени вкуса на това, което готвим. Правилното осоляване води до баланс на съставките и вкусовете и до перфектен резултат, който ще се хареса на всички.
Източник: iStock
Без сол просто не можем в кухнята
За постигането му е важно не само колко сол слагаме в ястието, но и кога я слагаме. Ето основните правила в зависимост от това какво точно готвим.
Супи и яхнии
При тях е добре да добавяме солта в началото на готвенето, за да могат съставките да я абсорбират максимално и да се постигне балансираният вкус, за който вече споменахме. Добавянето на сол на по-късен етап може да доведе до един неприятен вкус, който вероятно няма да ни се понрави.
Източник: iStock
Супите искат сол още в началото
Паста
Ако сме фенове на този тип храна, със сигурност знаем, че при варенето на паста се добавя сол. Но важният момент е, че това трябва да се случи преди водата да е завряла. Така тя ще може да се разпространи равномерно и по същия начин да овкуси и пастата. И тя ще стане по-вкусна, дори и без сос. А с него ще е просто перфектна, пише City Magazine.
Зеленчуци и месо
Ако ще ги печем, най-добре е да осолим зеленчуците непосредствено преди да се срещнат с огъня. Така ще може да станат по-хрупкави, но не и със суха сърцевина.
При месото важи друго правило - или поне един час преди печене, или непосредствено след изпичане. В противен случай почти сигурно си гарантираме сухо, но не и сочно месо.
Източник: iStock
Месото изсисква специално внимание
Бъркани яйца
Може да ни изглеждат като най-простото нещо, което да си сготвим, но и при тях има някои тънкости. Една от тях е кога да добавим сол. Според общоприетото вярване, добавянето на сол към сурови яйца променя тяхната текстура, прави ги по-жилави и далеч не толкова пухкави, колкото би ни се искало.
Други пък готвачи са на мнение, че добавянето на сол преди пържене предотвратява прекаленото стягане на протеините на жълтъците и загубата на влага, както и помага за по-доброто разбиване на белтъка и създаването на по-хомогенна смес. И този спор сякаш си остава вечен и без категоричен отговор.
По-научното обяснение е, че натриевият хлорид всъщност помага на суровите яйца да попият влага и така те стават по-крехки, когато са предварително осолени. А колко точно сол трябва да сложим? Една голяма щипка е достатъчна за порция от 3-4 бъркани яйца, обяснява All Receipes.