Времето вече си е съвсем лятно и ако не сме в отпуска, вероятно си мечтаем поне събота и неделя да прекараме на морето. Но мечтите невинаги се сбъдват... Ако и в нашия случай е така, предлагаме една по-нетрадиционна дестинация, която определено не е само лятна, но е добра идея за уикенд.

Село Лещен е едно от онези малки кътчета от България, в които времето сякаш е спряло и всички екстри на модерни начин на живот ни стават излишни, когато попаднем там.

Без фотоапарата, разбира се. Препоръчително е обаче да забравим за лаптопи и смартфони и да се насладим напълно на различното изживяване.

Снимка 432376

Източник: Facebook / Родопско

За да стигнем до Лещен, село в област Благоевград, ще трябва да пропътуваме 210 км от София и 180 от Пловдив. Но всеки един от тях си заслужава.

Това е едно от най-популярните места за селски туризъм. Няма дълго да се чудим къде да отседнем, защото има достатъчно къщи за гости, които също са в духа на възрожденския стил, но предлагат и редица удобства.

Лещен е разположен върху южния склон на Западните Родопи, което ни гарантира прекрасна природна гледка и през лятото, и през зимата. А разходките по малките улички са повече от приятни - заради реставрираните къщи с история, по-дълга, отколкото можем да предположим. 

Едно от местата, които задължително трябва да посетим в селото, е църквата "Св. Параскева". Тя е построена през далечната 1836 г., но функционира и до днес. През Възраждането в нея се е помещавало и килийно училище.

Глинената къща е другата, може би най-популярна сграда в Лещен. Формата и конструкцията й я правят едно от предпочитаните места за снимки. В нея можем и да нощуваме.

Снимка 432375

Източник: Facebook / Лещен

Само на пет километра от Лещен е друго популярно за туризъм село - Огняново. То се слави с минералните си басейни и с извора Мирото. А ако да се топим във вода не ни е достатъчно, наоколо има и доста добри условия за лов и риболов.