Денят на детето винаги ни изпълва с оптимизъм не само, защото е посветен на най-прекрасната част от човечеството, но и защото ни кара да си припомним собственото си детство. И да се надяваме, че сме съхранили поне част от детето в себе си. По повод 1 юни събираме три разкошни нови детски книжки.

3 книги за уикенда от Стивън Кинг и Лиу Цъсин

3 книги за уикенда от Стивън Кинг и Лиу Цъсин

Разкази и новели

"Перла, суперкученцето"

Може да авторка на драматичната трилогия "Къщата на духовете", която я превърна в най-популярната латиноамериканска писателка в света, но това не значи, че Исабел Алиенде не може да пише и за деца.

Снимка 667341

Източник: Колаж / Колибри

Това е първата и детска книга, а историята е за кученцето Перла, които има два специални таланта - да накара всеки да го заобича и да ръмжи като лъв. Въоръжена с тях, Перла се впуска да помогне на момченцето си Нико Рико, когато разбира, че то е подложено на тормоз в училище.

Изд. Колибри, 20 лв.

"Яга и къщата на орлови крака"

Добре познати образи от славянската митология възражда полския писател Мачей Рожен. Първата част от поредицата му "Пазители на портите" ни отвежда в селцето Бъбривка, където живее Яга. Това обаче не е страшната старица баба Яга, а 10-годишно момиченце, което - като всички в селото, е вещица.

Снимка 667342

Източник: Колаж / Сиела

Баща й развъжда къщи на кокоши крака и именно те се оказват на прицел на Еньовден, когато зли мори и други опасни чудовища открадват яйцата, от които ще се излюпят къщите. Яга е тази, която ще трябва да тръгне по петите на яйцата.

Изд. Сиела, 19 лв.

"Конфитюрът на Малина"

И третата книга в днешната селекция е с момичешко име в заглавието. И е особено специална, защото е дело на Светла Радивоева - българка, която от години работи като аниматор за Walt Disney. Решена да проследи целия творчески процес по създаването на детска книжка, тя създава историята и илюстрациите в "Конфитюрът на Малина".

Снимка 667343

Източник: Колаж / Enthusiast

Това е историята на срамежливо таралежче, което чете, отглежда малини и прави конфитюр от тях. Именно ароматните бурканчета успяват да я сближат с останалите горски обитатели и да й напомнят, че най-важното е да споделяш с останалите.

Изд. Enthusiast, 22 лв.