Кексът е един от любимите ни десерти, а и закуски от детството, който приготвяме и до днес. Има много и различни рецепти с различен краен резултат, но един от най-пухкавите, който можем да приготвим, има своята малка тънкост в рецептата си.
Най-голямата тънкост на кексовете са точните мерки, които изискват, за да постигнем перфектен резултат. В тази рецепта акцентът е горещото мляко, което сме смесва с малко разтопено масло и се добавя към останалите съставки.
С този малък, но важен трик, постигаме въздушна, пухкава текстура с мека и леко хрупкава коричка. За пандишпанен ефект, най-добре да добавим прясното мляко с маслото към сместа точно с края на приготвянето й.

Източник: iStock
Подходяща за всеки ден рецепта
Друга важна стъпка, която не бива да подценяваме, е разбиването на яйцата и захарта, докато станат гъсти и светли, за да може кексът да се надуе. Ако го направим, няма нужда да разделяме белтъците от жълтъците. Ето и всички съставки, които са ни необходими:
- 300 г брашно
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. сол
- 4 големи яйца на стайна температура
- 350 г кристална захар
- 259 мл прясно мляко
- 1 малко кубче краве масло
- ванилов екстракт
Първо смесваме сухите съставки. В отделен съд разбираме яйцата и захарта в продължение на около четири минути. Загряваме млякото и маслото в малък съд, оставяме маслото да се разтопи и след това изчакваме сместа да се охлади, обяснява Sipmly Receipes.
След това добавяме към яйцата и захарта брашното и содата, а после към тях внимателно изсипваме и млякото и маслото. Разбъркваме до гладка смес. След това печем в предварително загрята на около 180 градуса фурна до покафеняване на коричката. Вадим и оставяме да изстине пред консумация.