Кексът е един от любимите ни десерти, а и закуски от детството, който приготвяме и до днес. Има много и различни рецепти с различен краен резултат, но един от най-пухкавите, който можем да приготвим, има своята малка тънкост в рецептата си.

Домашен боровинков пай - лесен и сочен летен десерт

Домашен боровинков пай - лесен и сочен летен десерт

Идеален за сезона на боровинките

Най-голямата тънкост на кексовете са точните мерки, които изискват, за да постигнем перфектен резултат. В тази рецепта акцентът е горещото мляко, което сме смесва с малко разтопено масло и се добавя към останалите съставки.

С този малък, но важен трик, постигаме въздушна, пухкава текстура с мека и леко хрупкава коричка. За пандишпанен ефект, най-добре да добавим прясното мляко с маслото към сместа точно с края на приготвянето й.

Подходяща за всеки ден рецепта

Източник: iStock

Подходяща за всеки ден рецепта

Друга важна стъпка, която не бива да подценяваме, е разбиването на яйцата и захарта, докато станат гъсти и светли, за да може кексът да се надуе. Ако го направим, няма нужда да разделяме белтъците от жълтъците. Ето и всички съставки, които са ни необходими:

  • 300 г брашно
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. сол
  • 4 големи яйца на стайна температура
  • 350 г кристална захар
  • 259 мл прясно мляко
  • 1 малко кубче краве масло
  • ванилов екстракт

Първо смесваме сухите съставки. В отделен съд разбираме яйцата и захарта в продължение на около четири минути. Загряваме млякото и маслото в малък съд, оставяме маслото да се разтопи и след това изчакваме сместа да се охлади, обяснява Sipmly Receipes.

Как старият хляб да стане отново мек само за няколко минути

Как старият хляб да стане отново мек само за няколко минути

Вместо да се озове в кофата

След това добавяме към яйцата и захарта брашното и содата, а после към тях внимателно изсипваме и млякото и маслото. Разбъркваме до гладка смес. След това печем в предварително загрята на около 180 градуса фурна до покафеняване на коричката. Вадим и оставяме да изстине пред консумация.