Ето десерт, роден от щастлива случайност в малък френски хотел в края на XIX век, който днес е по масите на най-изтънчените ресторанти на света. Тарт татен (Tarte Tatin) не е просто ябълков сладкиш - това е кулинарна легенда, която превръща обикновените ябълки в карамелно съвършенство.
Историята на тарт татен
Създаден от сестрите Стефани и Каролин Татен в техния хотел в Ламот-Боврон, Франция, този десерт е истинско доказателство, че най-добрите рецепти често идват от неочаквани моменти. Как? Ябълките се карамелизират в тиган с масло и захар, покриват се с кръгло парче тесто и се пекат във фурната. А след това идва магическият момент - обръкаме тигана и получаваме златист десерт с карамелизирани ябълки отгоре.
Малките тайни на успеха
Ключът към перфектния тарт татен е в детайлите. Чинията трябва да е по-голяма от диаметъра на тигана, за да обърнем сладкиша без инциденти. Дори ако някоя ябълка се подхлъзне или залепне, просто я връщаме на мястото й - никой няма да забележи!

Източник: iStock
Ябълки и тесто - какво по-просто
Този десерт е идеален за празненства - може да го приготвим няколко часа предварително и да го сервираме на стайна температура, или да го затоплим за няколко минути във фурна на 150°C, съветват Food and Wine.
Необходими продукти за тарт татен:
За хрупкавото тесто:
1 чаша брашно (около 125 г)
1/8 чаена лъжичка фина морска сол
1/2 чаша (115 г) студено масло, нарязано на кубчета
3 супени лъжици ледена вода
За ябълковата плънка:
3/4 чаша захар (около 150 г)
150 г масло, нарязано на резенчета
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2.3 кг ябълки обелени, разполовени и почистени

Източник: iStock
Карамелен и апетитен
Приготвяне:
Смесваме брашното със солта в кухненски робот. Добавяме маслото и бъркаме, докато се смеси добре. Добавяме водата и бъркаме докато се абсорбира и сместа прилича на мокър пясък. Прехвърляме тестото на работна повърхност и месим, докато стане гладко. Оформяме диск, увиваме в найлон и оставяме в хладилник да се втвърди около час.
На леко набрашнена повърхност разточваме тестото в кръг с диаметър 29 см. Поставяме го върху тава, застлана с найлон, и връщаме в хладилника до употреба.
Разпределяме захарта равномерно в дъното на тиган с диаметър 23 см. Пръсваме маслото върху захарта и поръсваме с ванилията. Подреждаме половинките ябълки на една страна в тигана в 2 концентрични кръга, като всички ябълки са обърнати в една посока. Ябълките се нареждат плътно една до друга.
Слагаме тигана на умерен огън и готвим ябълките, докато сиропът наоколо стане гъст и златистокафяв, около 45 минути до 1 час. Редовно обливаме ябълките със сиропа.

Източник: iStock
Можем да поднесем със сладолед
Загряваме фурната на 220°C. Слагаме тигана върху тава и печем ябълките 15 минути. Вадим от фурната и слагаме тестото върху ябълките, като внимателно натискаме ръбовете на тестото към крайщата тигана. Връщаме тигана във фурната и печем 25-30 минути, или докато тестото стане златисто.
Вадим тарта от фурната и обръщаме в чиния, с която сме захлупили тигана. Гарнираме тарт татен топъли или на стайна температура с разбита сметана или сладолед.