Ходили сме стотици пъти в Родопите (макар и на различни места), но си признаваме, че не можем да се наситим на този край на България и винаги искаме още и още. Този път обаче сме се насочили към Средните Родопи и едно от най-старите селища в района. Целта ни е малко чревоугодническа, защото отиваме там най-вече, за да опитаме прословутия смилянски боб. А какво по-добро място за тази цел от село Смилян.

Уикенд във Вършец

Уикенд във Вършец

Природа и здраве

Как да стигнем

Намира се на около 17 км от град Смолян и на 20 км от границата с Гърция. Селото е разположено на двата бряга в горното течение на река Арда.

Какво да видим

Името на Смилян идва от това на славянските племена смолени, които са го създали. Запазените и до наши дни къщи в типичния родопски стил - изградени от камък и дърво, са доказателство за вековната история на селото.

Часовниковата кула

Още на влизане в Смилян ще ни посрещне часовниковата кула, която е символ на селото. Тя се издига величествено на централния площад и от нея се открива прекрасна панорамна гледка към къщите на селото и поречието на Арда. 

Кулата, която е висока над 10 метра, има много интересна история. Построена е през турско време, за да служи като наблюдателница, защото Смилян е бил административен център на област в Османската империя.

След Освобождението обаче наблюдателницата е преустроена на часовникова кула. Това се случва след посещение на тогавашния министър-председател Андрей Ляпчев, който вижда кулата и решава да подари часовников механизъм за нея. Часовникът започва да отброява през 1930 г. и според местните оттогава не е спирал и работи безотказно и до днес, напомнят от "101 отбивки".

Паметникът на епископ Висарион Смоленски

В подножието на кулата пък се намира един паметник, който може би на пръв поглед няма да ни направи впечатление, но си струва да бъде разгледан, защото е много въздействащ. 

Снимка 428907

Източник: Facebook / Петя Георгиева

Статуята е на епископ Висарион Смоленски и представлява фигура на мъж с протегнати нагоре ръце, в които държи християнски кръст. Мъжът е насочил въпросния кръст, символ на вярата, точно срещу джамията, която се намира на отсрещната страна на улицата. 

Джамията е била построена върху останките на опожарената от турците църква "Св. Петър и Павел".

Смилянският боб

Забележителностите на селото се разглеждат бързо, затова вече нямаме търпение да седнем и да се насладим на един смилянски боб в гърне, защото този специалитет е един от характерните вкусове на Родопите. Определено си струва да дойдем до селото, дори и само заради популярния местен сорт фасул.

Смилянският боб е символ на селото и основен поминък на населението в района. Едрият боб дори присъства в туристическото лого на региона и в негова чест се организира голям празник през ноември. По време на фасулената фиеста има различни състезания, музикални събития и дегустации на разнообразие от ястия с боб.

Музейната сбирка

Но освен да служи за основа на редица ястия, бобът в Смилян се използва и за изкуство, което на практика можем да видим с очите си на т.нар. Музейна сбирка Смилянски фасул и родопски терлици. Или казано с други думи - експозиция, която представя два от основните поминъка на селото - изработването на терлици и отглеждането и обработването на фасул.

Експозицията представлява пана от фасул, изработени от деца от селото и от няколко години се опитва да влезе в книгата за Рекордите на Гинес за пано, изработено от бобени зърна с помощта на многобройни участници. Затова и всеки турист, който посети селото, може да даде своя принос, като се включи с творческите си умения в залепянето на бобчета.

Боб и още нещо

Ако имаме желание да опитаме нещо друго, различно от боб, предлагаме задължително да се пробва прясната родопска пъстърва в "Екокомплекс Смилян". Към хотела има ресторант и рибарник, където можем дори сами да си уловим рибата, която ще бъде сготвена пред нас. 

Любителите на дългите разходки също няма да останат разочаровани, защото туристическата инфраструктура около Смилян обхваща 12 екопътеки с обща дължина 100 км. Над 20 пешеходни, вело и конни маршрути с изходни пунктове от селата Смилян, Могилица и Арда пък ни отвеждат до наистина невероятни кътчета на околността.

Уикенд в село Солища

Уикенд в село Солища

Родопска идилия

Къде да отседнем

Днес Смилян е известна туристическа дестинация и в селото има около 15 къщи за гости. Всички предлагат спокойна почивка с възможност да ядем вкусен боб и много други родопски специалитети в "планината на дълголетието".