Едва ли някой има съмнения за негативните ефекти от тютюнопушенето върху здравето на пушачите и хората около тях. Точно заради това почти във всички държави в Европейския съюз се въвеждат мерки, които да намалят употребата на цигари.

Четирите индустрии, отговорни за 2.7 милиона смърти в Европа за година

Четирите индустрии, отговорни за 2.7 милиона смърти в Европа за година

Стряскащи данни на СЗО

Не всички пушачи обаче се впечатляват от забраните или страховитите снимки на кутиите с цигари, чиято цел е да ги откажат от пушенето. И - очевидно - най-малък ефект от мерките има в България.

Страната ни е на първо място в Европа по процент на хора над 15 години, които употребяват тютюневи продукти всеки ден. 28.2 % от българите пушат всеки ден, последвани от турците с 27.3 %, гърците с 27.2 % и унгарците с 25.8 %.

Снимка 673917

Източник: Евростат

На другия полюс са Швеция, където всекидневно пушещите са 9.3 %, Исландия - 11.2 %, Финландия - 12.5 % и Норвегия с 12.9 %. Очевидно скандинавските държави държат повече на здравето си, отколкото балканските. Не че сме изненадани...

Снимка 602863

Източник: iStock by Getty Images

Какво можем да вземем за пример като мерки от най-малко пушещата държава в Европа? Швеция забранява тютюнопушенето в баровете и ресторантите през 2005 г. През 2019 г. забраната включва и откритите части на заведенията, както и всякакви обществени места, пишат Euronews.