Въпреки че в последните десетилетия броят на пушачите не спира да намалява, все още остава голям броят на хората, които всяка година умират заради цигарите. Че пушенето е един от най-вредните навици знаем добре. А сега учените ни дават още една основателна причина да спрем с него час по-скоро.

Спирането на цигарите и как тялото ни възстановява след отказа от тютюнопушене

Какво се случва в тялото ни, когато спрем цигарите

Промяната започва веднага и си заслужава

В зависимост от това колко години сме пушили, на организма ни ще му трябват от няколко месеца до няколко години да се изчисти напълно от всички вредни вещества, приемани заедно с тютюна. Но вредата далеч не е само върху белите дробове и сърдечно-съдовата система, които най-често страдат от цигарите.

Пушенето урежда сериозно и правилното функциониране на имунната система и намалява защитата ни от всякакви вируси, бактерии и патогени. И този негативен ефект продължава да бъде на лице до няколко години, след като сме отказали цигари. Това установяват изследователи от Institut Pasteur в Париж.

Снимка 560056

Източник: iStock

Намалената способност на организма да се бори с инфекциите, която продължава дълго време, води до развитието на различни хронични заболявания като ревматоиден артрит и лупус например. С изследване, в което вземат участие над 1000 души на възраст между 20 и 69 години, се установява, че пушенето, индексът на телесна маса и спящи инфекции като херпеси оказват най-голямо влияние върху това доколко сме податливи на заразяване с грип и ешерихия коли в конкретния случай.

Затова съветът на учените към младите е ако искат да имат здрав имунитет в бъдеще, въобще да не посягат към цигарите. Колкото повече пушим, толкова по-компрометирана е имунната ни система. А ако сме пушачи и се откажем от вредния навик, защитните сили на организма ще се подобрят в известна степен, но ще са нужни години, за да бъдат както при човек, който никога не е пушил. Това е валидно и при мъжете, и при жените, пояснява CNN.

Снимка 653433

Източник: iStock

Учените доказват, че цигарите имат двойно въздействие върху имунитета - както върху вродения, така и върху адаптивния отговор. Вредата върху вродения отговор, който е свързан с реакцията на кожата, лигавиците и имунните клетки, изчезва скоро след отказването от навика.

Това е първичният имунен отговор. Но когато организмът прецени, че той няма да успее да се справи, се задейства и адаптивният. Той представлява антитела в кръвта и другите течности в организма, които запомнят заплахата и осигуряват по-ефективен отговор при последваща среща с него. Именно този отговор на организма е подтиснат за дълго и след като откажем цигарите, което може да стане причина за чести боледувания и сериозно усложнения от тях.

Тютюнопушенето, вредните храни и защо се напълнява след отказване на цигарите

Защо напълняваме, щом откажем цигарите

Учените обясняват какво точно се случва

Дълготрайният ефект върху имунната система е доказан и чрез експеримент с мишки. Една част от тя са изложени на тютюнев дим, а другата - не. Тези от първата група се оказват по-податливи на заразяване с различни инфекции, а вредата върху белите им дробове "просто не изчезва". И това потвърждава, че дори при бивши пушачи рискът от развитието на заболявания като хронична обструктивна белодробна болест е по-висок.