Съвременният свят ни предлага много начини да живеем здравословно, както и много да правим точно обратното. Като цяло в Европейския съюз има регулации, чиято цел е да се грижат за здравето на гражданите си.

Алкохол и сън по време на полет - защо са опасна за здравето комбинация

Алкохол и сън по време на полет - защо са опасна за здравето комбинация

За кого рискът е най-голям

И въпреки това скорошен доклад на Световната здравна организация показва, че четири напълно законни индустрии са отговорни за 2.7 милиони смърти на година в ЕС. Това са производството на тютюневи изделия, супер преработени храни, алкохол и твърди горива.

"Четири индустрии причиняват смъртта на около 7 хил. човека на ден на континента. Същите компании-гиганти блокират регулации, които ще защитят потребителите от вредни продукти и рекламата им. И ще намалят влиянието на индустриите в здравната политика", коментира регионалният директор на СЗО д-р Ханс Клюге пред Euronews.

Според доклада на организацията пушенето причинява смъртта на 1.1 милиона човека на година в ЕС, докато алкохолът - на повече от 420 хил. При твърдите горива числото е половин милион жертви.

Снимка 659409

Източник: iStock

Храненето с предимно обработено месо и богати на сол, и захар храни пък води до смъртта на 390 хил. европейци на година. Клюге пояснява, че тактиките на различните "вредни" индустрии включват подвеждане на потребителите чрез маркетингови кампании.

Снимка 645167

Източник: iStock

Д-р Клюге призовава новоизбраните депутати за Европейския парламент да си дадат сметка за мащаба на този проблем и дългосрочното въздействие на четирите споменати индустрии върху здравето на хората.