Затворени между четири стени, притеснени от настоящето и умислени за бъдещето, мнозина посягат към чашата с алкохол, търсейки в нея спасението от тревогите. Но истината е, че по този начин по-скоро си вредим, отколкото да си помагаме.

От европейското бюро на Световната здравна организация предупредиха, че да разчитаме на алкохола, за да се справим със самоизолацията, е непечеливша стратегия, която нанася вреди на физическото и психичното ни здраве.

Минимизирането на вредните навици, като пиене и пушене, е един от начините да се преборим със стреса, породен от стоенето вкъщи. Особено ако принципно не сме фенове на алкохола, не бива точно сега да променяме нагласите си, уж за да отпуснем напрежението.

Снимка 474188

Източник: iStock

Вместо това, трябва да се придържаме към стриктна рутина, която да придаде смисъл на всеки ден, дори да не съдържа особено смислени и важни занимания. Важно е обаче част от нея да са редовните тренировки, макар и кратко, както и здравословното и разнообразно хранене.

Колкото по-ангажирано е времето ни с различни занимания, толкова по-малко желание ще имаме да посягаме към чашката. Разбира се, не казваме напълно да забравим за алкохола, но всичко трябва да бъде в разумни количества - най-добре чаша вино или едно малко с вечерята, пише Vice.

Винаги сме свързвали консумацията на алкохол с релаксиране, забравяне за грижите. Но същия ефект има и комуникацията с близки и приятели. Затова вместо да пресушим бутилка, може просто да си направим конферентен разговор с любимите дружки и да си споделим какво ни мъчи. Със сигурност не е по-различно от това, което и тях.

Снимка 474185

Източник: iStock

Важно е и винаги да си задаваме въпроса дали в конкретния момент бихме си сипали алкохол, ако не бяхме в условия на изолация. Ако отговорът е положителен - можем да си позволим да пийнем малко. Ако е отрицателен - по-добре да не го правим.

Разбира се, няма да пием много, ако нямаме достатъчно количество под ръка. Затова следващият път, когато излезем да пазаруваме, просто заменяме третата бутилка с вино с нещо по-полезно, което отново ще ни достави удоволствие - шоколад например.

‪#‎stayathomechallenge‬, коронавирусът, самоизолацията и новото предизвикателство в социалните мрежи

Какво правят всички с тоалетната хартия

До това води скуката

Няма как да пропуснем и доказания факт, че консумацията на алкохол намалява защитните сили на организма. А когато имунитетът ни е слаб, вирусът, от който всички се притесняваме, можем много по-лесно да ни направи своя жертва.