Коронавирусът продължава да ни изненадва с ефектите, които може да има върху нашето здраве. Но освен за последствията от заразяването, е добре да сме информирани и за предпоставките за усложнения, които се оказват не една и две.

Коронавирусът, антителата и колко време след преболедуване сме защитени от повторно заразяване с COVID-19

Колко време имат имунитет прекаралите COVID-19

Отговорът идва от британски учени

Освен наднормено тегло, диабет, сърдечно-съдови проблеми, астма и други подобни, сега сред тях се нарежда и един на пръв поглед не толкова сериозен здравословен проблем - кървенето на венците.

Според изследване, проведено наскоро в САЩ, заболяванията на венците се свързват с пет пъти по-висок риск от сериозни усложнения и необходимост от интубация и девет пъти по-висок риск от смърт при заразяване с COVID-19.

Снимка 519495

Източник: iStock

Други изследвания от Мексико и Великобритания още миналата година потвърждават връзката между коронавируса и заболяванията на венците и идентифицират пародонтита като значителен рисков фактор за тежка инфекция и смърт.

Новооткритите симптоми на COVID-19, като т.нар. "COVID език", който причинява подутини, възпаление и обезцветяване на езика, допълнително засилват връзката между вируса и устата. А учените от години са стигнали до извода, че от здравето на устната кухина зависи и това на белите дробове, и на сърдечно-съдовата система.

Снимка 519494

Източник: iStock

Основната теория е, че при пациенти с пародонтит в организма има хроничен възпалителен процес, който може да стане причина за по-тежко протичане на коронавируса.

Освен това, проблемите с венците, които са свързани с наличието на определени бактерии в устната кухина, могат да активират възпалителни цитокини и да предизвикат реакция от имунната система. А когато към нея се добави и борбата с настанил се в тялото коронавирус, може да се стигне до цитокинова буря, която е потенциално смъртоносна, предава Prevention.

Коронавирусът, дългият COVID и какво трябва да знаем за него

Когато коронавирусът не иска да си тръгне

Дългият COVID - какво трябва да знаем

Друга теория е, че ACE2 рецепторите, които действат като вход към организма за COVID-19 и съществуват в голям брой в устата, могат да станат свръхактивни при хората с пародонтоза, като потенциално предлагат намалена резистентност към вируса. Необходими са обаче още изследвания, за да се докаже истинността на връзката, която очевидно не е за подценяване.