Или обичаме джинджифил, или въобще не сме му фенове - средно положение няма. Но от който и от двата вида да сме, със сигурност знаем добре за важните му и разнообразни ползи за организма. От подобряване на храносмилането и средство срещу гадене, през лек при настинки и вируси, който облекчава хрема и кашлица, до подсилване на имунитета и грижа за мозъка, това растение е истинско богатство.

Джинджифилови кубчета, джинджифил и как да подобрим здравето на стомаха си

Защо да си приготвим джинджифилови кубчета

Лесна добавка за здравето на стомаха

Но ползите от джинджифила далеч не се изчерпват дотук. Ето и още няколко съществени, които далеч не са за подценяване, защото оказват пряк положителен ефект върху здравословното ни състояние и дори биха могли да ни спестят приема на някои медикаменти. Или поне да ни помогнат да се чувстваме по-добре.

Според различни научни изследвания, добавките с джинджифил помагат за намаляване на систоличното кръвно налягане. И това е наистина важно, защото то оказва натоварване върху сърцето и кръвоносните съдове и с течение на времето високите му стойности увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Снимка 729244

Източник: iStock

Това става с помощта на специфичните съединения в растението, които действа подобно на някои лекарства за кръвно, отпускат кръвоносните съдове и забавят сърдечната честота, което води до понижаване на кръвното налягане.

Освен върху кръвното, джинджифилът има положителен ефект и върху стойностите на холестерола. Той намалява "лошия" холестерол и триглицеридите, които се натрупват в артериите и могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания.

Този ефект се дължи на натуралните фитохимикали в растението, полифеноли и флаваноиди, които предотвратяват образуването на холестеролни плаки. Те потискат синтеза на холестерол в черния дроб и увеличават секрецията на жлъчна киселина, с което засилват ефекта на ензимите, разграждащи мазнините.

Снимка 729243

Източник: iStock

Друг не по-малко значим ефект от джинджифила върху здравето ни е контролът върху нивата на кръвна захар. Той е най-осезаем при тези, които страдат от диабет тип 2. Ползите се дължат на друг специфични съединения в състава му, които помагат за трансфера на глюкозата от кръвния поток в мускулните клетки, с което намаляват нивата на кръвна захар и подобряват инсулиновата резистентност.

Изследвания по темата доказва, че при хора с диабет тип 2 редовната консумация на джинджифил дори в рамките на няколко месеца подобрява показателите за дългосрочен контрол над кръвната захар. Намалява се и риска от инсулинова резистентност, която е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, обяснява Verywell Health.

Джинджифил, лют пипер, зелен чай и верните съюзници в борбата с килограмите

Вкусните съюзници в отслабването

Да ги включим в менюто си още сега

Докато всичко изброено дотук са доказателства, че джинджифилът е един от даровете на природата, които се грижат за напето здраве, не бива да забравяме, че той не е магическо лекарство и винаги е добре първо да се консултираме с лекар специалист. А след като имаме зелена светлина за употребата му, вече можем да избираме между различни форми - както да го консумираме в чист вид, така и под формата на екстракт в различни хранителни добавки.