В игри и закачки се оказа, че остава по-малко от месец от началото на Световното първенство по футбол, което всеки фен на играта очаква с нетърпение.

Мондиал 2022, отборът на Дания и защо жените и половинките на футболистите няма да пътуват до Катар в знак на протест

Защо датчаните ще са без половинките си на Мондиал 2022

Пореден протест срещу Катар

Както вече е пределно ясно, това издание няма да е като никое друго досега, защото ще се проведе през зимата, а не през лятото, както обичайно сме свикнали. Е, тук може и да е зима, но в Катар температурите няма да бъда толкова ниски. Даже ще бъде поносимо топло.

Домакините от Катар са се погрижили жегите да не се отразяват кой знае колко на играта, защото всички стадиони са специално проектирани с охлаждащи системи. А бижуто сред тях можем спокойно да кажем, че е Lusail Stadium.

Снимка 591970

Източник: qatar2022.qa

Подобно на стадион 974 и този е проектиран така, че да може да бъде използван и след Мондиал 2022, а не да остане просто като една скъпоструваща развалина. Вътрешното пространство на съоръжението може да бъде използвано, за да се помещават там магазини, заведения за хранене, клиники и дори училище.

Помещенията в горния етаж на съоръжението могат да бъдат преустроени дори в нови домове. Ако се стигне до подобен развой, някои специални инсталации ще трябва да бъдат премахнати, но планът е те да бъдат запазени и дарени на общности, които имат нужда от спортна инфраструктура.

От сайта на FIFA твърдят, че по време на строителството са използвани устойчиви практики. Използваната вода например се рециклира, за да се напояват растенията около стадиона.

Мондиал 2022, Катар, законите в страната и забраната за правене на случаен секс

Сексът на Мондиал 2022 ще се окаже мираж

Бракът е нещо много важно в страната домакин

От Dezeen разбираме, че стадионът е проектиран от архитектурната компания на Норман Фостър Foster + Partners и 80-хилядният му капацитет не е най-впечатляващото у него. Формата на Lusail Stadium наподобява златен съд, а създателите му са искали чрез нея да олицетворят традиционните ислямски купи, както и местната архитектура.

Перфорираната фасада, съставена от плоски триъгълни парчета върху стоманена рамка, за да се създаде извитата му форма, позволява на светлината да прониква и във вътрешните зали и помещения.

За архитектурното студио, проектирало Lusail Stadium, водещото при създаването на проекта и построяването на стадиона е била атмосферата, която и публика, и играчи ще усетят по време на Мондиал 2022.

Върху покрива на Lusail Stadium също е помислено. При изграждането на стадиона в Доха е използван политетрафлуоретилен (PTFE) или, иначе казано, тефлон, който предпазва стадиона от горещия вятър и пясък. Но в същото време позволява достатъчно светлина да навлиза, за да може теренът да бъде в отлично състояние.

Мондиал 2022, Катар, стадион 974 и какво му е специалното на разглобяемия стадион

Когато стадионът е направен от контейнери

Какво му е специалното на стадион 974

Най-големият стадион в Катар съвсем логично ще приеме и финала на Мондиал 2022. Като на него ще се изиграят общо 10 мача. Първият ще бъде на 22 ноември между отборите на Аржентина и Саудитска Арабия.