Колкото и да не ни се вярва, но само след 11 дни Мондиал 2022 е вече история. Тогава ще разберем и кой ще бъде новият световен шампион по футбол.

Мондиал 2022, милиардите, които са похарчени за него и какъв ще бъде наградният фонд на турнира

Милиардите, които Мондиал 2022 е струвал на Катар

За какво са били изхарчени и какъв ще бъде наградният фонд

Тогава столицата на Катар - Доха, ще остане доста по-пуста, защото всички туристи, които в момента са в там, за да гледат мачовете, ще се приберат по родните си места. И остава големият въпрос какво ще се случи с цялата инфраструктура, построена специално за първенството.

Ако метрото винаги е добра идея, то построяването на седем стадиона в страна с не кой знае колко развита футболна система - едва ли. Ето защо още преди началото на Мондиал 2022 се знаеше, че има един стадион, който няма да остане на мястото си.

Това е Стадион 974, който е построен с помощта на транспортни контейнери и е първото в света подобно съоръжение, което може да бъде разглобено и преместено на съвсем различно място. От Arabian Business разбираме, че катарците не си губят времето и вече са започнали да демонтират стадиона.

Причината е, че по програма той повече няма да приема мачове от Световното първенство по футбол, като последният, който се игра на него, бе този между Бразилия и Южна Корея. Като към момента не е ясно колко точно време ще отнеме разглобяването на Стадион 974.

Мондиал 2022, Катар, стадион 974 и какво му е специалното на разглобяемия стадион

Когато стадионът е направен от контейнери

Какво му е специалното на стадион 974

Но има различни информации относно съдбата му. Единият вариант е той да бъде дарен на друга страна, която има нужда от спортна инфраструктура. Другият вариант е контейнерите просто да бъдат рециклирани.

Мондиал 2022, "Тетрадката", Оливие Жиру, Килиан Мбапе и подигравките към двамата

Защо всички се смеят на Оливие Жиру и Килиан Мбапе

Сцена като от романтичен филм

Стадион 974 прие общо седем мача от Мондиал 2022, като интересното е, че той за разлика от останалите няма специално изградена климатична система. Поради тази причина мачовете, играни на него, винаги са били насрочвани за вечерните часове, защото тогава температурите са по-поносими.