Тази вече ще разберем кой измежду Франция и Аржентина ще бъде новият Световен шампион по футбол. Това несъмнено е мач, който ще има изключително висок заряд и двата отбора ще направят всичко възможно, за да спечелят.

Мондиал 2022, adidas, Al Rihla и защо високотехнологичната топка има нужда от зареждане

Защо топките на Мондиал 2022 се зареждат

Al Rihla е много повече от футболна топка

Аржентинците може дори са да една идея по-надъхани, защото финалът в Катар може да се окаже последният мач в кариерата на Лео Меси на световно първенство. И те разбира се, ще искат да осъществят най-голямата му мечта - да спечели Мондиал 2022.

На фокус обаче няма да бъдат само футболистите, но и съдиите, защото през изминалия месец се чуха доста оплаквания от реферите и техните отсъждания. А вече стана дума за това колко голяма помощ получават те от всички нови технологии, които са интегрирани в Мондиала.

От VAR, които преглежда всички спорни ситуации, до специалните сензори в топките, които улавят и най-малките докосвания. Именно топките станаха повод за много коментари в социалните мрежи, защото бяха разпространени снимки на това как те биват зареждани преди мачовете.

Но вече знаем защо има нужда от заряд. Високотехнологичната топка може и да е дело на adidas и да ни се струва като футуристична, но всъщност е произведена в едно градче на име Сиалкот.

То се намира в североизточната част на Пакистан в близост до границата с Кашмир. Оказва се, че този град може и да не е сред най-популярните в света, но именно в него се произвеждат около 70% от футболните топки в световен мащаб.

Според Bloomberg, в Сиалкот има цели 1000 фабрики, в които работят около 60 000 души. Което пък са около 8% от населението на града. Работните часове са дълги, защото над 80% от топките биват шити на ръка. Така шевовете са по-дълбоки и напрежението в тях по-голямо, отколкото ако се шият на шевна машина.

Работниците пък получават по 160 рупии, което е около 75 цента. Ушиването на една топка отнема около три часа и според Bloomberg, ако един работник шие по три топки на ден, то в края на месеца ще вземе 9600 рупии. Пари, които са много малко, дори за беден регион като този, защото средната заплата на месец в Сиалкот е около 20 000 руплии.

Не е изненада, че жените са тези, които се занимават предимно с шиенето, докато мъжете са отговорни за снабдяването с материали и тестването на качеството. Самите футболни топки са изработени синтетична кожа, която включва в себе си памук, полиестер и полиуретан.

За по-евтините топки материите се доставят от Китай, докато за по-скъпите от Южна Корея. Но за топките, които са предназначени за най-силните европейски първенства като Бундеслигата например, вносът е от Япония.

Мондиал 2022, adidas, Al Hilm и новата топка, с която ще се играят пулуфиналите и финалът

С какво ще са различни полуфиналите и финалът на Мондиал 2022

Новата топка на Световното

Този бизнес едва ли скоро ще забави темпове на развитие, защото на година в световен мащаб се продават по около 40 милиона футболни топки.