Още в пика на пандемията от COVID-19 се заговори за използването на вода за уста в борбата срещу вируса. Научни доказателства за ползата от продукта за орална хигиена все още нямаше, но продажбите му в световен мащаб очаквано скочиха.

А сега вече имаме повече яснота по въпроса, благодарение на учените от немския Ruhr University Bochum. Според проведеното от тях изследване, само някои марки вода за уста действат срещу COVID-19 и той ограничено.

За да можем да разчитаме на някакъв ефект, трябва да избираме терапевтични, медицински води за уста, които да съдържат хлорхексидин, пероксид, флуорид и етерични масла.

Снимка 493111

Източник: iStock

Благодарение на антибактериалните си свойства, тези продукти убиват коронавируса, попаднал в устната кухина и по този начин ставаме и по-малко заразни за околните, Те обаче не елиминират инфекцията в цялото тяло.

С други думи, ако съвсем скоро след като сме били в контакт с вируса (със сигурност без да разберем) се изжабурим с вода за уста, има възможност да спрем пътя му. Но ако той вече е достигнал и инфектирал клетки в носа и долните дихателни пътища, този ефект няма как да се постигне, а размножаването му е неизбежно, предава New York Post.

Коронавирусът, мъжете, жените и защо жертвите от COVID-19 са предимно мъже

Защо коронавирусът убива повече мъже

Откъде идва разликата

Важно е също така уточнението, че жабуренето с вода за уста трябва да бъде с продължителност поне 30 секунди, за да може да убие патогените в устната кухина. Също така, в никакъв случай не бива да се поглъща. Тепърва предстоят още изследвания, с които да се докаже колко дълго продължава защитата, която ни гарантира продуктът.