Когато говорим за превенция на вирусни заболявания, първото, за което се сещаме, са витамините. Някои от тях можем да си набавим с плодовете и зеленчуците, но други е препоръчително да приемаме като добавка.

Особено сега, когато достъпът ни до пряка слънчева светлина е силно ограничен, дефицитът на витамин D е често срещано явление. А междувременно учените изследват връзката между него и коронавируса, защото се смята, че витаминът има положителен ефект.

"Слънчевият" витамин има противовъзпалително действие и подобрява защитните сили на организма. В момента учени от Университета в Гранада правят експеримент, с който да докажат дали наистина той може да ни предпази от заразяване с коронавирус и трябва ли да се приема ежедневно.

Снимка 476688

Източник: iStock

Те ще потвърдят или опровергаят и твърдението, че витамин D в големи дози може да се бори с леките симптоми на COVID-19, като умора, главоболие и треска, както и дали може да предотврати влошаване на състоянието и нуждата от болнично лечение.

Tози интерес на учените конкретно към витамин D се дължи на факта, че в миналото той се е доказал като ефикасна превенция на респираторни заболявания. Разглеждал се е и като възможно лечение на туберкулоза.

А противовъзпалитеният ефект, който има, лесно може да се свърже с вредата, която новият коронавирус ни нанася. Ако страдаме от недостиг на витамин D и получим остра респираторна инфекция, големи дози от него могат да окажат сериозна полза в лечението.

Снимка 476691

Източник: iStock

Ние приемаме витамин D чрез кожата. След това в черния дроб той добива формата, с която започва да циркулира в тялото. Така се създава естествена антибиотична бариера в лигавицата на дихателните пътища, която убива вирусите и бактериите, които я атакуват, пише Mirror.

Учени ot Trinity College са доказали, че при възрастните, които приемат редовно витамин D, има спад на инфекциите в гръдния кош с цели 50%. Това е известният общ ефект, а тепърва ще се доказва дали той е валиден и при заразени с COVID-19. 

Освен тези доказани и все още недоказани ползи, "слънчевият" витамин помага да имаме здрави кости, стави и мускули. Най-лесно е да го приемаме като добавка. Среща се и в мазните риби, млечните продукти, яйцата.

Витамин С - препоръчителен дневен прием и колко от него можем да усвоим

От колко витамин С имаме нужда

И колко можем да поемем за един ден

Препоръчителната дневна доза е 10 микрограма, като можем да я увеличим до 100 без особени последствия. Не бива обаче да прекаляваме, защото този витамин е мастноразтворим и се складира в черния дроб. Необходими са няколко седмици прием, за да се неутрализира дефицитът и да се нормализират нивата на витамин D в организма.