Витамин С е един от онези елементи в храната ни, без който организмът ни не може да продължи да функционира правилно.

Тъй като той не се синтезира в тялото ни, е важно да си осигурим редовен и достатъчен прием на богати на витамин С продукти. Това е особено важно при сменянето на сезоните, когато имунитетът спада, а гриповете са в пика си.

Някои дори прибягват към хранителни добавки и профилактично приемат по няколко таблетки витамин С в опит да запазят баланса в тялото си.

Снимка 451612

Източник: iStock

Истината обаче е, че ни е нужно съвсем малко количество витамин С на ден, с което всеки може много лесно да се снабди чрез храната си.

Препоръчителният дневен прием за мъже е 90 милиграма, а за жени - 75. Такова количество витамин С можем да получим от едно киви, една по-голяма чушка или шепа ягоди.

Ако решим (или имаме нужда), можем спокойно да приемаме и повече, но учените казват, че коефициентът на усвояване от организма спада с до 50%, ако прескочим границата от 100 милиграма.

Снимка 451613

Източник: iStock

Затова и таблетките с висока концентрация на витамин С нямат кой знае какъв ефект, защото голяма част от витамина не се абсорбира, а се изхвърля чрез отделителната система.

Витамините, нуждите на организма и как да изберем правилните хранителни добавки

Как да изберем правилните за нас витамини

Всичко е индивидуално

Здравословният таван на прием е два грама витамин С на ден, а ако го прескочим, можем да ни се случат неприятни неща като диария и други неразположения в хранителния тракт.