Коронавирусът успя да промени редица аспекти от нашия живот, включително вероятно и начина, по който тренираме. Мнозина в последните месеци предпочитат да го правят у дома или навън, а не във фитнес залата или на групови тренировки.

Ако все пак това е предпочитания от нас начин за поддържане на форма, значи сме се изправили пред дилемата дали е по-добре да се спортува с маска, или не. Законово изискване няма, затова изборът остава наш.

Разбира се, когато сме без маска на затворено пространство, шансът да се зарази с COVID-19 е много по-голям. Затова и Центърът за контрол и превенция на заразните болести в САЩ препоръчва да носим маска, когато сме във фитнеса. Но ето какво трябва да имаме предвид.

Снимка 505910

Източник: iStock

Ново изследване доказва, че носенето на хирургическа или памучна маска по време на тренировка не пречи на дишането и не влияе на физическата дейност и представянето ни. Няма разлика и в нивата на кислород в кръвта и мускулите или в пулса между тези, които носят маска, докато тренират, и тези, които не носят.

Учените обръщат внимание и на това, че носенето на маска при някои хора е свързано с повишена тревожност, а други пък са по-тревожни и се чувстват незащитени, когато не носят. А тези усещания е по-вероятно да повлияят на пулса и дихателната ни способност, предава Healthline.

Снимка 505911

Източник: iStock

Разбира се, ако страдаме от някакви дихателни затруднения или астма например, носенето на маска по време на спорт може да ни окаже влияние. Все пак, когато правим кардио упражнения с маска е добре да забавим малко темпото и да си дадем повече време за почивка, поне в началото, преди да сме свикнали с новото нормално.

Голям ефект има и при високоинтензивните тренировки, където натоварването е много голямо, а дишането - по-учестено. Ако се притесняваме да ги правим с маска или изпитваме замаяност и други неразположения, то може да ги заменим с друг вид спортуване, поне докато пандемията отмине.

Коронавирусът, маската, която убива COVID-19 с топлина, и новата технология за борба със заразата

Маската, която убива коронавируса с топлина

Опитите не спират

А най-подходящата маска за тренировка е обикновената хирургическа. Тя оказва най-малък ефект върху дишането, като същевременно имаме поне някакво ниво на защита от коронавируса. Важно е обаче да я сменяваме редовно, особено ако се потим доста, защото когато се овлажни, тя спира да ни предпазва. Освен това, дишането става и по-трудно.