Втората вълна на пандемията от COVID-19 е факт на много места по света. Все така актуален остава и въпросът за личните предпазни средства и най-вече за това кои са маските, които наистина могат да ни защитят.

Еднозначен отговор няма, мненията на учените са разнопосочни, а междувременно не спира да се работи по различни открития, които да ни помогнат да бъдем по-подготвени за срещата си с вируса.

Последното подобно е на изследователи от Масачузетския институт по технологиите и представлява прототип на маска за многократна употреба, която убива частиците на COVID-19, използвайки топлина. За нея вече е подадено искане за патент.

В основата на технологията е нагрята медна мрежа. Според учените, при температура, достигаща 90 градуса по Целзий, частиците на вируса забавят своето движение и стават неактивни, с което се предотвратява тяхното попадане в устата или носната лигавица.

Междувременно се наблюдава и обратният ефект - ако маската е на лицето на човек, носител на вируса, тя спира неговото разпространяване сред околните чрез намаляване на вирусната концентрация хиляди и дори милиони пъти, предава Fox News.

Снимка 503899

Източник: iStock

Прототипът на маската използва 9-волтова батерия за освобождаване на електрически ток през медна мрежа с дебелина 0,1 милиметра. В резултат на това се постига медицински стерилен въздух от двете страни на маската, която е с тегло около 600 грама.

Разбира се, помислено е и за комфорта на носещите маската, защото подобни високи температури биха могли да причинят сериозни изгаряния. Затова са предвидени топлоизолационни слоеве, направени от неопрен и други материали с подобни свойства. Освен това, въздухът ще се охлажда след вирусното унищожаване.

Маскне, акнето, чувствителната кожа и как й се отразява носенето на предпазна маска

Как да се справим с пъпките под маската

Защото явно още дълго ще ги носим

Естествено, необходими са още доста подобрения по прототипа на загряващата маска, за да може тя наистина да влезе в употреба - ако не за всички нас, то поне за медицинските работници и всички във висок риск от заразяване.