Здравните експерти отдавна насърчават масовото тестване за COVID-19 като начин за по-добро справяне с разпространението на вируса. И макар да има някои проблеми с точността, медицинските лица са съгласни, че това е един от най-добрите начини за откриване и задържане на ново огнище, преди то да излезе извън контрол.

Бил Гейтс, коронавирусът, Facebook и защо основателят на Microsoft обвини социалните мрежи за бързото разпространение на COVID-19 в САЩ

Когато Бил Гейтс обвинява Facebook за разпространението на COVID-19 в САЩ

И какво му отговориха от Facebook

Сега ново проучване на Службата за национална статистика във Великобритания показва защо е особено важно да се тестваме често. Причината е, че 78% от хората, които са дали положителни проби за COVID-19, не са проявили никакви симптоми.

Изследването, което се фокусира върху редица инфекции на COVID-19 в частни домакинства, болници, домове за възрастни хора и други институции в Англия, акцентира на т.нар. тихи разпространители - пациенти с COVID-19, които продължават да взаимодействат с други хора, като не знаят, че всъщност са заразни, пише BBC.

Снимка 463228

Източник: iStock

Според проучването, 78% от анкетираните, които са имали COVID-19, са казали, че нямат симптоми в деня, в който са се тествали. Тази цифра включва както предсимптомни пациенти, които в крайна сметка показват признаци на вируса, така и асимптоматични пациенти, които никога не развиват забележими симптоми на заболяването.

Въпреки че Службата за национална статистика посочва, че тестовата група от 120 пациенти е твърде малка, за да се направят сериозни заключения, все пак не може да е отрече, че "тихите разпространители" са сериозен проблем.

Vybpro, Макс Мелия, коронавирусът и часовникът, който ни предупреждава, когато си пипаме лицето

Часовникът, който ни спира да си пипаме лицето

Иновативната идея на 15-годишния Макс Мелия

Пациентите с COVID-19 без симптоми се превърнаха във фокус на много проучвания за пандемията на коронавирус в последно време, тъй като учените се борят да се справят с това как болестта може да се разпространи толкова бързо в общностите. 

Доклад от май на Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчислява, че 40% от разпространението на коронавирус се случва от хора, които не показват никакви симптоми.

Снимка 484119

Източник: iStock

Що се отнася до тестването, Емили Ландън, доктор по медицина, специалист по епидемиология и инфекциозни болести в Университета по медицина в Чикаго, смята, че са нужни поне три до пет дни след излагане на заразата, за да имаме евентуално положителен тест за коронавирус.

Така че ако сме имали близък контакт с някой с COVID-19 или ако сме били във високорискова ситуация, си струва да се тестваме, за да разберем. Просто трябва да внимаваме, защото има вероятност да получим фалшив отрицателен резултат.

Според проучване от юни, публикувано в Annals of Internal Medicine, сред резултатите от тестовете на COVID има голямо количество лъжливи негативни проби, обикновено защото тестът се извършва или твърде рано, или твърде късно по време на развитието на болестта на пациента.

Том Ханкс, коронавирусът и разказът за борбата с COVID-19

Том Ханкс за коронавируса: Не можех да се концентрирам за повече от 12 минути

Как се пребориха с Рита Уилсън