С разхлабването на мерките на много места по света дойде и нова вълна от случаи на заразени с COVID-19. Социалната дистанция стана задължителна за доста време напред, а препоръките относно маските са различни.

Маските и какви са най-добрите материали, които да използваме, ако искаме да си направим сами вкъщи

Най-подходящите материали за направата на маски

Всяка тъкан е от значение

И докато преди няколко месеца Световната здравна организация определяше личните предпазни средства като препоръчителни, но не и задължителни за всички, които не са доказано болни, то сега ситуацията изглежда доста по-различно.

Вече няма съмнение, че носенето на маски на затворени пространства е ключов метод за борба с разпространението на COVID-19. Доказаха го редица учени със своите експерименти. И, да, дори да носим най-тънката хирургична или текстилна маска, пак е по-добре, отколкото да сме без нея.

Снимка 486121

Източник: iStock

Според ново изследване, проведено от учени от University of Texas заедно с колеги от няколко други американски университета, носенето на маски е спестило 78 хиляди новозаразени в Италия само за месец и около 66 хиляди в Ню Йорк за почти същия период.

Въздушното предаване чрез дихателни аерозоли е основният начин за разпространение на новия коронавирус. А всяка преграда за него намалява шанса за заразяване с от 50 до 85%. Така маската се превръща в най-лесния и ефикасен начин за овладяване на пандемията, предава Science Daily.

Снимка 486122

Източник: iStock

Колкото повече хора носят маски, толкова по-малък е рискът COVID-19 да се разпространи в общността. И така се получава ефект, подобен на стадния имунитет. Особено когато около 1/3 от заразените не проявяват никакви симптоми, но са носители.

Според нова визуализация, поместена в новото издание на Physics of Fluids, многослойните текстилни маски успяват сериозно да ограничат скоростта и обхвата на миниатюрните частици, които изхвърляме през носа и устата, когато кашляме и кихаме, предава Live Science.

Снимка 486118

Източник: Florida Atlantic University

Ако сме без маска, капчиците, които съдържат вируса, могат да изминат разстояние от 3.7 метра за 50 секунди. При носене на многослойна текстилна маска с плътно прилягане, разстоянието на разпространение се намалява на едва сантиметър пред лицето. С по-изпъкналите маски пък капчиците преминават само 20 сантиметра от носа и устата.

Маските и колко често трябва да перем тези за многократна употреба

Колко често трябва да перем предпазната си маска

Не става само с носене, иска и почистване

Разбира се, и маските не са стопроцентово решение на проблема, защото са по-ефективни при спирането на по-големите частици. Те, макар и по-малко на брой, всъщност представляват по-голяма част от обема изхвърлена дихателна течност.