За разлика от 99% от страните по света, Швеция избра по-необичайна стратегия за справяне с коронавируса, като не приложи по-строги и ограничаващи мерки.

Bord för En и ресторантът с маса за един човек в Швеция

Няма друг такъв ресторант по света

Маса за един насред пустошта

Швеция така и не блокира официално страната в отговор на пандемията от COVID-19. Вместо това, моделът, който шведите спазваха и продължават да спазват, разчита на лична отговорност и насърчава гражданите да останат вкъщи, когато са болни и да поддържат социално дистанциране, когато са на публично място. Повечето фирми, ресторанти, барове и училища са отворени, въпреки че събранията на повече от 50 души, бяха забранени в края на март.

Според официалните данни обаче, нетрадиционната стратегия не е довела до значителни икономически изгоди. Вместо това в страната има далеч повече смъртни случаи от нейните северни съседи, пишат от Business Insider.

Снимка 487393

Източник: iStock

Якоб Киркегор, старши сътрудник в Института за международна икономика Питърсън във Вашингтон, заявява пред The New York Times, че въпреки че индустриите остават до голяма степен работещи и непроменени, Швеция не вижда значителни икономически изгоди.

Според Reuters, централната банка на Швеция този месец прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната - мярка за размера на икономиката на страната, ще се свие с 4.5% през тази година, за разлика от предишното прогнозиране, че БВП ще нарасне с 1.3%. От друга страна, нивото на безработица в Швеция е нарастнало от 7.1% през март до 9% през май.

Към 8 юни Швеция е отчела повече от 73 хиляди положителни проби на коронавирус в страната и повече от 5400 смъртни случая, според Университета Johns Hopkins, което е по-високо ниво от това на всички останали скандинавски страни.

Снимка 487394

Източник: iStock

Коефициентът на смъртност от коронавирус в Швеция, който представлява смъртността като дял от цялото население, също е сред най-високите в света.

Според данни на Our World In Data - онлайн изследователска платформа, базирана в Оксфордския университет, Швеция е потвърдила повече смъртни случаи на милион души, отколкото САЩ, Бразилия, Индия и Русия.

И въпреки че през април повече от 2000 шведски учени подписаха отворени писма, призоваващи страната да преразгледа стратегията си за справяне с COVID-19, по-сериозни мерки не бяха взети.

Швеция, коронавирусът и и мерките на страната за справяне с COVID-19

Необичайната битка на Швеция срещу коронавируса

Друг подход към проблема, който и ние имаме