Стегнатите и забележими коремни мускули се оказват една от най-сложните за постигане задачи. Уж знаем, че ни трябва както много спорт, така и правилно хранене, но някак все не ни се получава.

Мъжете, коремните мазнини, ИТМ и ракът на простатата

Опасните последици от биреното коремче

Още един риск за здравето при мъжете

Ако и ние сме стигнали до задънена улица, добре е да знаем кои са основните стъпки, през които трябва да преминем, ако искаме да се фукаме с плочки на корема. Очевидно не за това лято, но поне за другото...

Телесни мазнини

Да, всички ние имаме коремни мускули, но те може да са толкова добре скрити, че да забравим за тяхното съществуване. И се крият под не какво да е, а под мазнини.

Снимка 535456

Източник: iStock

За да имат ясно изразени плочки на корема, мъжете трябва да намалят телесните си мазнини до 10%, а жените - до 20%. Това сигурно ни изглежда непосилно и смятаме, че се постига само със зверски лишения. Но подобни рисковани действия с една-единствена заветна цел може да струват много на организма.

Затова е важно да приемем здравословното хранене като част от начина си на живот. За да поддържаме телесните мазнини в нисък процент трябва да консумираме пълнозърнести храни и такива, богати на вода - те поддържат метаболизма бърз. Важно е да приемаме и белтъчини с ниско съдържание на мазнини, като варено и печено пилешко или риба.

Сън и стрес

Не всичко опира само до упражнения и хранене. Някои навици от ежедневието също може да ни пречат да имаме перфектния корем и да намалим процента на мазнини.

Когато сме под стрес, често прибягваме към калорични храни. Същото се случва и когато сме недоспали. Освен че наблягаме на въглехидратите, изяждаме и по-големи порции. А така няма как да имаме плочки...

Снимка 535458

Източник: iStock

Правилни упражнения

Колкото повече мускулна маса имаме, толкова по-бързо и лесно горим мазнините, дори в покой. Затова е важно да акцентираме на упражнения за развиване на мускулите в тренировъчната си програма. Подходящи са както тези със собствено тегло, така и включващите различни тежести.

Високоинтензивните тренировки също са ефикасен начин да изгорим мазнините, за да се покажат под тях коремните мускули. Освен това HIIT тренировките подпомагат метаболизма, предава Fit&Well.

Ранните тренировки, вечерните упражнения и кое време от деня е най-подходящо за физическа активност

Сутрин или вечер да тренираме

Още един плюс за...

Не бива и да разчитаме само на коремните преси. Нуждаем се от разнообразни упражнения за различните части на корема, а планкът е перфектното, с което ги стягаме накуп. Можем да опитаме и упражнения за баланс - ще се изненадаме как уморяват.