Че социалните мрежи са огромна сила, сме се убедили отдавна. Знаят го добре и известните личности, които могат както да се изстрелят до върха, така да стигнат до дъното за броени дни или дори часове. Милионите им последователи следят внимателно всеки техен ход, а когато в интернет пространството се зародят вълнения и движения, по-добре да не си сред нарочените.

Met Gala 2024 - най-красивите, най-странните и най-провокативните визии на звездите

Met Gala 2024 - най-красивите, най-странните и най-провокативните визии на звездите

Ето на какво се спря окото ни тази година

Най-пресният пример е след MET Gala 2024. Благотворителният бал очаквано бе най-коментираната светска тема в социалните мрежи в последните дни. И докато някои се възхищаваха на красивите тоалети или се смееха на модните гафове, други погледнаха по-отвисоко и картинката определено не им хареса.

Тази година билетът за бляскавото събитие достигна сумата от 75 хиляди долара. Но някои от присъстващите платиха доста по-висока цена от тази, която е изразява в рязък спад в последователите им. 

В най-популярната социална мрежа в момента TikTok се зароди движението #Blockout, което призовава към блокиране на профилите на някои звезди, присъствали на MET Gala. Всичко започна с протестите на пропалестински активисти пред Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, където сее проведе събитието. Те искаха да подсетят известните личности за случващото се в Газа и за това, че светът далеч не е толкова бляскаво място като на червения килим на бала.

В социалните мрежи се завъртя и вайръл видео, в което се показва сблъсък на двата свята - този на присъстващите на събитието и другия, на живеещите в условията на война. Появи се и понятието "дигитална гилотина", която трябва да е наказанието за всички известни личности и инфлуенсъри, които демонстрират финансовите си възможности и междувременно не правят нищо, с което да подпомогнат тези, които имат най-голяма нужда в момента.

Гняв и неодобрение към бездействието и липсата на позиция на звездите по подобни наболели световни теми винаги е имало. Но когато луксът и показността достигнат подобни върхови точки, както се случва на MET Gala, ответната реакция също е доста по-остра. Особено като се вземе предвид и факта, че точно в деня на бала отново имаше бомбардировки над Ивицата Газа, пише Hinduistan Times.

Основната цел на компанията #Blockout 2024 е звездите и инфлуенсърите да загубят част от последователите си, което пък да доведе и до спад в техните приходи за реклама. Е, това е малко възможно да се случи при известните личности от ранга на Ким Кардашиян, която надали ще усети особен финансов удар. Но наказателната акция е на лице.

Нейните жертви станаха и Шакира, Хари Стайлс, Тейлър Суифт и Кайли Дженър. Потребителите, които са последователи на актуалното движение, не спират да споделят актуализирани данни за броя на последователите на въпросните звезди, от чиято незаинтересованост към случващото се света искат да се дистанцират.

Може ли да диша и защо й е този пуловер - въпросите, които Ким Кардашиян предизвика след MET Gala 2024

Може ли да диша и защо й е този пуловер - въпросите, които Ким Кардашиян предизвика след MET Gala 2024

Отново всички говорят за нея

И дори да не успеят да постигнат много, важното за тях е, че не стоят безучастни и изразяват позиция. А дали #Blockout 2024 ще доведе и до действия от страна на засегнатите звезди, само времето ще покаже.